Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

«Ρεκόρ» αιμοδοσίας για τους πληγέντες από τις φωτιές

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Αποτέλεσμα εικόνας για αιμοδοσία
Εκατοντάδες μονάδες αίματος προσέφεραν πολίτες της χώρας για τις ανάγκες των εγκαυματιων και τραυματιών από τις πυρκαγιές της Αττικής. Μόνο στα κέντρα αιμοδοσίας των τριών νοσοκομείων της Αττικής, που διεύρυναν εκτάκτως το ωράριο τους, οι αιμοδότες σχημάτιζαν ουρές!

«Η προσφορά του κόσμου ήταν… εξαιρετικά συγκινητική» δήλωσε στο Virus η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (EKEA), Χάρις Ματσούκα, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν μηνύματα για μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Καλαμάτα και η Θεσσαλονίκη.


Το ΕΚΕΑ απηύθυνε το πρωί έκκληση για αίμα, καθώς οι εγκαυματίες έχουν ανάγκη τόσο αίματος όσο και των παραγώγων του. Το καλοκαίρι συνήθως τα αποθέματα είναι μειωμένα.

«Στο Θριάσιο 100 άτομα περίμεναν στην ουρά, στο Ελπίς 50», ανέφερε η κ. Ματσούκα.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο Σισμανόγλειο, όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το απόγευμα στην αναμονή βρέθηκαν έως και 250 άτομα! Κάποιοι έφυγαν για να επιστρέψουν αύριο ή να απευθυνθούν σε άλλο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κ. Ματσούκα, όμως, η επάρκεια σε αίμα και παράγωγα θα διαπιστωθεί αύριο Τετάρτη, όταν και θα αξιολογηθεί το σύνολο της δωρεάς, βάσει των δειγμάτων αίματος, που έχουν ληφθεί για το μοριακό έλεγχο.

Όπως εξήγησε η κ. Ματσούκα, με δεδομένο ότι το αίμα έχει διάρκεια ζωής 35 με 42 ημέρες και οι εγκαυματίες έχουν αυξημένες ανάγκες αίματος σε βάθος χρόνου, αύριο θα επανεκτιμηθεί η εικόνα και θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί περισσότερο αίμα αυτές τις ημέρες ή θα γίνει μια προσπάθεια προγραμματισμού της αιμοδοσίας ανά κύματα.

Παρόλα αυτά, αξιζει να σημειώσουμε ότι κάθε προσφορά σε αίμα είναι πολύτιμη, ειδικά στη θερινή περίοδο που παρατηρείται διαχρονικά μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, αλλά αυξημένη ζήτηση λόγω ατυχημάτων…

Θυμίζουμε ότι έχει προγραμματιστεί Εθελοντική Αιμοδοσία για την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Αυγούστου, στο Μετρό Συντάγματος.

2 σχόλια:

  1. Πολάκης για τις φωτιές: Ήμουν 36 ώρες στο πόδι - Συνέβαλα να αντιμετωπιστεί η τραγωδία - Δέχτηκα απερίγραπτη προσωπική πίεση.

    Αυτοαποθεώνεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μέσω facebook.


    Δεν έχουν τον Θεό τους αυτοί οι "άνθρωποι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή