Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ποιες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Τετάρτη 4 Ιούλιος 2018

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Προληπτικές εξετάσεις δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ προβλέπονται ανά ηλικία σε δημόσιες δομές.

Έτσι από 1η Οκτωβρίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε μια σειρά προληπτικών εξετάσεων.Διαβάστε ΕΔΩ: «Ιδού ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει για υπερχρεώσεις κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, γιατρών»

Με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής:

α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:

– αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, φερριτίνης, δοκιμασίες εγκλείστων και δρεπάνωσης) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου,

– προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς και τοξοπλάσμωσης και Κυτταρομεγαλοϊού, για αποκλεισμό συγγενών λοιμώξεων,

– Υπερηχογράφημα β-επιπέδου, μία φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

– Λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση επί ιατρικών ενδείξεων,

– εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο ή άλλη γνωστή γενετική διαταραχή και

– κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού έλεγχος καρυότυπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών,εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας α) τεστ PAP κάθε χρόνο, σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής ή β) ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων HPV-DNA test, κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία 21 ετών μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, έλεγχος προστατικού αντιγόνου (PSA):
α) κάθε δύο χρόνια σε άνδρες άνω των και β) κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 και ως 80 ετών.

Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

Για την πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, εξετάσεις γλυκόζης αίματος, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c)και δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 50 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Επίσης, κάθε δυο χρόνια σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη όπως: α) συγγενείς α΄ βαθμού με διαβήτη (κληρονομικότητα), β) παχυσαρκία (BMI>30), γ) γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δ) γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ε) ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

8 σχόλια:

  1. Χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου και με όλο το claw back δικό μας....... εμείς θα αγιάσουμε με τέτοια κοινωνική προσφορά!Ένας Βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θερμά μου συγχαρητήρια που κάνετε προγεννητικό έλεγχο εμβρύου ΚΑΙ στους άντρες. Δεν υπάρχουν λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχει ομως η εγκυκλιος του εοπυυ που θετει συγκεκριμενους ορους προκειμενου να αποζημιωνονται οι εξετασεις αυτες. Ποτε κανενας δεν τους πληροι,οπως το να αναγραφονται στο βιβλιαριο του ασθενους.Την εγκυκλιο αγνοουν ολοι οι κλινικοι γιατι δεν τους νοιαζει, εμενα που με νοιαζει να τα πληρωθω ομως για αυτους τους λογους δεν τα δεχομαι ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρακαλω πολυ ποια ειναι η εγκυκλιος του ΕΟΠΥΥ που θετει τους συγκεκριμενους ορους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη, στις δημόσιες δομές δεν αναφέρει το άρθρο ότι θα γίνονται χωρίς συμμετοχή αυτές οι εξετάσεις? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δημόσιες δομές γίνονται όλες οι εξετάσεις χωρίς συμμετοχή ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
  6. ΟΤΑΝ Ο ΕΟΠΥΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΟΡΙΑ ΜΙΛΑΤΕ-ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΕ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Β12 ΚΛΠ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενταξει μεγαλε με την αλλη θα γραφουμε PSA και Β12 σε νεογεννητα και παιδια. Ετσι για να εισαι ευχαριστημενος. Ενας κλινικός.

      Διαγραφή