Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν παράγοντες που λειτουργούν ως “κινητήριες δυνάμεις των ανισοτήτων Υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET
Φτώχεια και κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού χαρακτηρίζουν το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας.
Οικογένειες με παιδιά, νέοι και άνεργοι οδεύουν ολοταχώς προς το περιθώριο της κοινωνίας, όσο τα δημοσιονομικά “βελτιώνονται” και η χώρα κινείται σε έναν ιδιότυπο “αναπτυξιακό” δρόμο.
Το 34,8% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 22,5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Μόνον η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι – προς το παρόν – σε χειρότερη κατάσταση, με ποσοστά οριακά υψηλότερα από τα ελληνικά (38,9% και 35,7% αντίστοιχα).
Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι εξής κοινωνικές ομάδες:
Οι άνεργοι, με κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού 68,7%, έναντι 22,7% όσων εργάζονται. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 64,7% και 12,3% αντίστοιχα, με την ανεργία, ωστόσο, να βρίσκεται εκεί σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.
Οι άνδρες, με κίνδυνο 35,7%, έναντι 33,9% των γυναικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 23,3% και 21,6% αντίστοιχα.
Οι νέοι κάτω των 18 ετών, με το 36,2% να βρίσκεται σε κίνδυνο αποκλεισμού, έναντι 22,8% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 24,5% και 18,1%.
Στο περιθώριο ωθούνται και οι οικογένειες με παιδιά, καθώς το 36,2% διατρέχει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι κινδύνου 33,8% στις οικογένειες χωρίς παιδιά.
Απομάκρυνση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κοινωνικός αποκλεισμός εκδηλώνεται ως απομάκρυνση από την κοινότητα, διαπάλη ανάμεσα σε διαφορετικές τάξεις και απόρριψη του ατόμου από την ομάδα στην οποία λειτουργούσε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελεί συχνά έναν από τους κοινωνικά καθοριστικούς παράγοντες της Υγείας.
Σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τονίζεται πως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν παράγοντες που λειτουργούν ως “κινητήριες δυνάμεις των ανισοτήτων Υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους”.
Ομάδες
Οι ομάδες που αναφέρονται συνήθως στο πλαίσιο του κοινωνικού αποκλεισμού και της Υγείας περιλαμβάνουν όσους αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης, άτομα που είναι προβληματικοί χρήστες ναρκωτικών, άτομα που ασχολούνται με σεξουαλική εργασία, τσιγγάνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Άλλες ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι οι άνεργοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας, γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι, κάτοικοι της υπαίθρου, όσοι εγκαταλείπουν τα ιδρύματα και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ έχουν επισημάνει προς τις κυβερνήσεις πως η καθολική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα θα εξασφάλιζε ότι τα συστήματα Υγείας συμβάλλουν στην ισότητα της περίθαλψης, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο τέλος του αποκλεισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου