Σε εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ θα επιδιώξει να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο χρόνο. Με μια σειρά μέτρων, πολλά εκ των οποίων είχαν διαφημισθεί και στο παρελθόν αλλά δεν εφαρμόσθηκαν στην πράξη, θα επιχειρήσει να αλλάξει την εικόνα της καθημερινότητας στα νοσοκομεία.
Εγχείρημα προφανώς όχι εύκολο αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και κονδυλίων.
Αποτέλεσμα βέβαια είναι να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για ιατρικές εξετάσεις, για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, για χειρουργεία, για ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες, κ.λπ.
Ωστόσο όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Γ.Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει με μια δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της διοίκησης ώστε να υπάρξει «ανάταξη των παθογενειών στην καθημερινή διακυβέρνηση».
Τα μέτρα αυτά είναι μεταξύ άλλων:
-Θεσμοί προάσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας και συμμετοχής των συλλογικοτήτων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Ένα μέτρο που είχε προαναγγελθεί από τις αρχές του 2017 και υποτίθεται έχει μπει ήδη στα νοσοκομεία.
Σήμερα βέβαια είναι άγνωστο εάν ένας ασθενής μπορεί να …ανέβει τα σκαλιά για τα γραφεία της Διοίκησης ενός Νοσοκομείου για να παραπονεθεί. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προαναγγελθεί: «Έρχονται τα Γραφεία Προστασίας των Ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ! Πως θα λειτουργούν»
-Ένα άλλο μέτρο που διατυπώθηκε από τον Γ.Γ του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση του ΕΣΥ είναι η διοίκηση των οργανικών μονάδων βάσει στόχων (ποιότητα υπηρεσιών από την οπτική των ληπτών). Θεσμοί και εργαλεία αξιολόγησης.
Και αυτό το μέτρο έχει επίσης προαναγγελθεί και …εφαρμοσθεί αφού εδώ και δύο χρόνια έχουν τεθεί στόχοι στους Διοικητές των Νοσοκομείων και είναι άγνωστο πως αξιολογείται η απόδοσή τους. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Έρχονται νέοι στόχοι για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ για το 2018! Οι νέες εντολές του υπ.Υγείας»
Μέτρα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αναμονής στο ΕΣΥ
Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποίηση των δεδομένων (παρακολούθηση χρόνων αναμονής, ραντεβού, λειτουργικοί δείκτες).
Επίσης άγνωστο πως θα εφαρμοσθεί στην πράξη όταν τα νοσοκομεία δεν επικοινωνούν καν «ηλεκτρονικά» μεταξύ τους με ένα ενιαίο σύστημα πληροφορικής, οι αναμονές είναι συνεχείς και σε όλα τα τμήματα ενώ ακόμη και οι λίστες αναμονής που άρχισαν να εφαρμόζονται, παρακάμπτονται με τη συνήθη τακτική του …επείγοντος.
Άλλωστε στο ΕΣΥ δεν τηρείται καν ο Ευρωπαϊκός Νόμος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων ( GDPR), όπου τα ονόματα των ασθενών θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα και ουχί σε φακέλους με όλα τα ιατρικά απόρρητα στους …διαδρόμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου