Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Κίνημα Αλλαγής: Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και υπογραφή συμβάσεων με όλους

Προτείνεται ως λύση η δημιουργία Δικτύων Υπηρεσιών παντού, με όλες τις διαθέσιμες δομές.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Για ψεύτικες υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομέας Υγείας του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 14 Αστικά Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπάρξει καμία υλοποίηση.


Από τις 20 έως 25 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκαν τρεις και αυτές σε υπάρχουσες δομές.

Οι ανακοινώσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ είναι ενδεικτικές:

Η 7η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δήμος Παύλου Μελά περιοχή Ευκαρπίας), ξεκίνησε τη λειτουργία της από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στον χώρο του Κέντρου Υγείας Νεάπολης παρέχοντας εκεί προσωρινά τις υπηρεσίες της.

Η 5η ΤΟΜΥ της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δήμος Παύλου Μελά περιοχή Σταυρούπολης), ξεκίνησε τη λειτουργία της από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στον χώρο του Κέντρου Υγείας Νεάπολης παρέχοντας εκεί προσωρινά τις υπηρεσίες της.

Η 9η ΤΟΜΥ της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και ξεκίνησε την παροχή υπηρεσιών της προς τους πολίτες από την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018. Η ΤΟΜΥ θα παρέχει προσωρινά της υπηρεσίες της στο χώρο του Κέντρου Υγείας Ευόσμου.

Η 14η ΤΟΜΥ της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και ξεκινά την παροχή υπηρεσιών της προς τους πολίτες από την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018. Η ΤΟΜΥ θα παρέχει προσωρινά τις υπηρεσίες της σε χώρο του Τοπικού Ιατρείου Αμπελοκήπων, στο κτήριο επί της οδού Ελευθερίας 48 στους Αμπελόκηπους.
Όφελος

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Σωτήρη Ζώτο (φωτό), φθάσαμε 18 μήνες μετά τις υποσχέσεις και η κατάσταση επιδεινώνεται, με την κυβέρνηση αντί να αλλάξει ρότα, να προσπαθεί να καλύψει το φιάσκο της, ξοδεύοντας πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες.

Προσωρινές λύσεις επιλέγονται για τις ΤΟΜΥ όλης της χώρας. Για να βρει ο σχεδιασμός, τοποθετούνται σε κτίρια Κέντρων Υγείας ή Ιατρείων που λειτουργούν ήδη. Αυτό συμβαίνει σε 56 από τις 89 ΤΟΜΥ και συγκεκριμένα:
Στην 1η ΥΠΕ Αττικής, στις 5 από τις 8 ΤΟΜΥ.
Στη 2η ΥΠΕ Αττικής και Αιγαίου, και στις 6 ΤΟΜΥ.
Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, στις 13 στις 17 ΤΟΜΥ.
Στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, στις 5 από τις 11 ΤΟΜΥ.
Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στις 6 από τις 8 ΤΟΜΥ.
Στην 6η ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, στις 17 από τις 29 ΤΟΜΥ.
Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, στις 4 από τις 10 ΤΟΜΥ.

Συμβάσεις

Ίδια και χειρότερη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελεύθερους επαγγελματίες Οικογενειακούς Γιατρούς.

Αρχικά, είχαν καταθέσει 624 γιατροί αιτήσεις, αλλά την τελική υπογραφή δεν έβαλαν ούτε οι μισοί. Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές 300 υπογραφές για σύμβαση έχουν παραληφθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει :

1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις και τελικά έχουν προσληφθεί 254 μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες 190 προσλήψεις, με τα κενά να ξεπερνούν το 61% ακόμα και αν προσληφθούν οι αναμενόμενοι.

2.800 θέσεις για οικογενειακούς γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ, υποβλήθηκαν 625 αιτήσεις (509 Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και μόλις 116 Παιδίατροι για όλη την Ελλάδα και τελικά υπεγράφησαν 465 νέες συμβάσεις (αρνητική μεταβολή κατά 77%).

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ικανοί να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών, σύμφωνα και με τη νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Αναλογούν 819 έως 1.000 γιατροί για 11 εκατομμύρια Έλληνες.
Λύση

Από το Κίνημα Αλλαγής γίνεται λόγος για τα εξής λάθη στο κυβερνητικό εγχείρημα:

Λανθασμένες επιλογές, κακός σχεδιασμός, σπατάλη πόρων διάλυση λειτουργίας δομών, ψέματα και προσπάθεια να καλυφθούν με νέα ψέματα.

Προτείνεται ως λύση η δημιουργία Δικτύων Υπηρεσιών παντού, με όλες τις διαθέσιμες δομές (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Συμβεβλημένοι Ιατροί, Δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το... συμβάσεις ΕΟΠΥ με όλους τους γιατρούς... τι σημαίνει;
    Τι είδους συμβάσεις; Σαν αυτές των 200 επισκέψεων; Αυτές δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει και πρέπει να καταργηθούν και αν κάποιες υπάρχουν ακόμη.
    Λοιπόν ,ο οικογενειακός γιατρός χρειάζεται.
    Το ότι δεν υπάρχει προθυμία από τους γιατρούς,είναι γιατί υπάρχει η συνταγογράφηση από όλους.
    Είναι γιατί είναι πιό δύσκολη η δουλειά για τους συμβεβλημένους στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
    Είναι γιατί στις ΤΟΜΥ ,θέλουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
    Είναι γιατί ο μισθός είναι μικρός.
    Αρα τι θα έπρεπε να γίνει;
    Συμβάσεις 5/ετίας στις όποιες δημόσιες δομές και μόνο, με ωράριο και με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή