Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ξεκινά η αναζήτηση για οικογενειακό γιατρό



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που φέρνει το υπουργείο Υγείας με την εισαγωγή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με επίκεντρο τόσο την προχειρότητα των δομών, όσο και τη σχεδόν μηδαμινή στελέχωσή τους.

Στο σύστημα μέσω ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί μόλις 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί και από τις 236 ΤΟΜΥ που σχεδιαζόταν να δημιουργηθούν, έχουν ανοίξει μόνο 101 (ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 120 ιατρεία της γειτονιάς έως το τέλος Δεκεμβρίου και ο στόχος αυτός μετατέθηκε τελικά για τον Ιανουάριο). Ο θεσμός του "υποχρεωτικού" οικογενειακού γιατρού θα έκανε κανονικά πρεμιέρα το 2019, όμως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως και όσοι δεν εγγραφούν θα έχουν κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι (ιδιώτες γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ και οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ). Η τελευταία προκήρυξη ήταν τον Ιούνιο για τις ΤΟΜΥ αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι.

Ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για την πορεία της μεταρρύθμισης παραδέχτηκε τις μεγάλες ελλείψεις. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μειωμένη διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών αυτή την περίοδο, οικογενειακών γιατρών, δηλαδή γιατρών ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής στη χώρα, λόγω κυρίως του brain drain.

Δεν έλειψαν όμως προβλήματα και στον αρχικό σχεδιασμό. "Μάλλον το βασικό μας λάθος ήτανε ότι υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει για αυτές τις νέες δομές και μάλιστα με τη γεωγραφική διασπορά που υπήρξε σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, είχαμε προγραμματίσει 4 τοπικές μονάδες υγείας στη Μυτιλήνη. Παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις που κάναμε, δεν υπήρξε κανένας διαθέσιμος γιατρός. Στα νησιά σε άγονα και δυσπρόσιτα μέρη, ούτως ή άλλως έχουμε μειωμένη ανταπόκριση ακόμα και για προσλήψεις που αφορούν μόνιμους γιατρούς του συστήματος υγείας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Ενδεικτικό επίσης της χαμηλής ανταπόκρισης και από τους πολίτες είναι πως το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των μονάδων με στόχο την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και την πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανακοινώθηκε ακόμη πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να κάνουν την εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό. Ενδεικτικά, θα έχουν προτεραιότητα στα κέντρα υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση.

Σε πρόσφατη του ανακοίνωση Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ερχόμενο μήνα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι ασθενείς θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι ίδιοι την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη κάτι που είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης ζητά άμεσα την επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.

9 σχόλια:

  1. Ο αρχικος προγραμματισμος αγαπητη μου μιλουσε για. ......270 γυφΤΟΜΥ το στο τελος του.. .....2016!!!!!
    Απο......επιτυχια σε επιτυχια τα ΣΥΡΙΖωα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η άμεση επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, είναι το ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η καμπάνια, που έχει ξεκινήσει φαίνεται ότι αποδίδει! Πολλοί ασφαλισμένοι έτρεξαν τις τελευταίες ημέρες και βρήκαν τον οικογενειακό τους γιατρό. Όλοι θέλουν να προϋπαντήσουν τον καινούργιο χρόνο με την ασφάλεια, που δίνει η εγγραφή στον ΟΙ και επιπλέον θέλουν να επωφεληθούν από τα bonus, που συνεπάγεται επιλογή τους! Το τοπίο για όσους δεν κάνουν τη σωστή αυτή επιλογή, παραμένει θολό και λίγοι ασφαλισμένοι θα διακινδυνεύσουν να μπουν σε περιπέτειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε ουφο που θα βρούν γιατρό 3 μήνες σας έμειναν

      Διαγραφή
    2. Ναιιιιιιιιιι , σωστάααααααααα, τσακω τωρα 0,60€ .

      Διαγραφή
    3. Χο χο χο χο χο... Έχεις πλάκα... Δεν πιάνει πια...!

      Διαγραφή
  4. Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες από την ηγεσία του υπουργείου για την αποτυχία της μεταρρύθμισης. Ένα τόσο απαραίτητο και χρήσιμο έργο στην υγεία αφέθηκε να ψυχορραγεί. Αυτό ισοδυναμεί με σαμποτάζ. Οι υπεύθυνοι πρέπει να ξεσκεπαστούν και να λογοδοτήσουν στο λαό, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Υπήρχαν τα κονδύλια, υπήρχε χρόνος για να γίνει πλατιά ενημέρωση των μαζών και ζύμωση στους εργάτες της υγείας. Φαίνεται όμως ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στην ηγεσία του ΥΠΥΓ αλλά περίσσευε η ιδεολογική θολούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε αγράμματο κουτάβι του δημοτικου, ακομα δεν καταλαβες οτι τοσο οι ασαφαλισμενοι οσο και οι γιατροι, εχουν ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ολοκληρωτικα αυτο το σταλινικο μόρφωμα?
    Εσυ ειδικα ωσς αγραμματος και αξιολυπητος ανθρωπος δεν μπορεις να πιανεισ στο στο στο στομα σου τους γιατρους, που ειναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή