Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Πώς ο οικογενειακός γιατρός κατέληξε σε φιάσκο

Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό δεν θα είναι τελικά υποχρεωτική, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ όσοι δεν έχουν υπαχθεί σε αυτόν θα έχουν κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Αυτό παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο ίδιος συμφώνησε επίσης με αυτό που είναι ήδη γνωστό, πως δηλαδή το άνοιγμα των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προχωρά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και από τα 236 "ιατρεία της γειτονιάς "που προβλέπονται στη μεταρρύθμιση, έχουν αναπτυχθεί μόλις 101, όταν ο στόχος ήταν 120 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1.150.000 ασφαλισμένοι ενώ άλλοι 450 χιλ. βρίσκονται σε αναμονή. Την ίδια στιγμή, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 500 χιλιάδες επισκέψεις στις ΤΟΜΥ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προχωρήσει πρόσφατα σε ακόμη μια αναδίπλωση, όσον αφορά την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό σε γιατρό ειδικότητας (που έγινε γνωστό με τον όρο "gate keeping"). Αυτό τελικά δεν θα ισχύσει.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες για το όφελος της μεταρρύθμισης, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να κάνουν την εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό. Ενδεικτικά, θα έχουν προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση. Δηλαδή όσοι παραπέμπονται μέσω οικογενειακού γιατρού θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα. 

Όλο αυτό το διάστημα, οι αντιδράσεις εκ μέρους ιατρικών συλλόγων και επιχειρηματιών του χώρου είναι ραγδαίες, ενώ και οι ασφαλισμένοι δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. "Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους εκ των πολιτών δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να εγγραφούν στο σύστημα. Θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας ή θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ιατρικές επισκέψεις; Αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός” σημείωνε σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. 

"Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι 4000 οικογενειακοί ιατροί εκ των οποίων οι περίπου 1000 είναι των ΤΟΜΥ και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι 3000 είναι αυτοί που υπηρετούν στα κέντρα Υγείας. Αποκρύπτεται σκοπίμως λοιπόν ότι ουσιαστικά 1000 είναι αυτοί που είναι πραγματικά οικογενειακοί ιατροί, ενώ οι άλλοι επιτάχθηκαν να κάνουν τον οικογενειακό παράλληλα με τα καθήκοντα τους στα κέντρα Υγείας και φυσικά εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα : Ποιο από τα καθήκοντα τους θα κάνουν αφού για να κάνουν τον οικογενειακό θα εγκαταλείψουν την δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν δηλαδή την παροχή των υπηρεσιών τους στο κέντρο Υγείας” τόνιζε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ψήφισμα του ΔΣ, έκανε λόγο για δραματική υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας, ζητώντας ελεύθερη επιλογή γιατρού. "Από τα μέσα του… 2017, αμέσως μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" για τα προβλήματα υλοποίησης καθώς και τα ανεφάρμοστα "παλιάς κοπής" σχέδια της κυβέρνησης για τον "Οικογενειακό Γιατρό". Όμως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου το αρμόδιο υπουργείο "έκλεινε τα αυτιά" σημείωνε ο Σύλλογος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. "Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Κανένας γιατρός ου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα οποιασδήποτε ειδικότητας δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες” απαντούσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

6 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας: δειτε πως.. ......καψαμε το Ματι και θα καταλαβετε τι ΠΦΥ σας περιμενει ζωα ψηφοφοροι μας!Ας προσεχατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεταρρύθμιση θέλει πράγματι μια αναπροσαρμογή. Δυστυχώς συνέπεσε με το brain drain και υπάρχει έλλειψη γιατρών. Οι ιατρικοί σύλλογοι αντί να επιχαίρουν θα έπρεπε να κάνουν εποικοδομητικές προτάσεις. Για παράδειγμα θα έπρεπε να αυξηθούν οι ακαδημαϊκές ΤΟΜΥ, όπου όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα να το πραγματοποιούν εκεί και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Όσοι πάλι δίνουν σημασία στις χρηματικές απολαυές να επιλέγουν τις κινητές ΤΟΜΥ, όπου θα πρέπει να δίνονται τουλάχιστον 200-300 ευρώ επί πλέον εκτός έδρας. Αυτοί τέλος που θα επιλέγουν πιό ήσυχο τρόπο δουλιάς να μένουν στις ΤΟΜΥ ή να συμβάλλονται στα ιατρεία τους. Το πρόβλημα, που επισημαίνει ο υπουργός, με τους δυσεύρετους χώρους για στέγαση των ΤΟΜΥ, μπορεί να λυθεί για παράδειγμα με συστέγαση στα ΚΑΠΗ, στα ΚΥ, Αγροτικά Ιατρεία και άλλους χώρους, που θα διαθέσουν οι δήμοι. Ίσως θα μπορούσαν να προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ άνεργοι νέοι οι οποίοι θα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και θα εγγράφουν πολίτες στους Ο.Ι. Για τους ασθενείς εκτός από την προταιραιότητα στις κρατικές δομές να δοθεί σαν κίνητρο και μια επιπλέον έκπτωση 5-10% στη συμμετοχή στα φάρμακα και στις εξετάσεις. Με διάφορες τέτοιες στοχευμένες ενέργειες θα έχουμε επιτάχυνση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Εάν παρ΄όλα αυτά δεν επαρκούν οι γιατροί, μπορεί να γίνει εισαγωγή γιατρών από τρίτες χώρες στα πρότυπα της Βρετανίας και της Γερμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές μας τί καπνίζεις ρε φίλε και απο ποιόν πλανήτη ήλθες;;;;;

      Διαγραφή
    2. Ονειρα γλυκα φουκαρα μου 6.10! Προφανως τωρα ο Καρανικας σε πληρωνει με.. .....την λεξη! Φατε οτι προλαβετε διοτι εφτασε το τελος σας συριζοπαρασιτα!

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά συριζόγυφτε οι μαλάκες μας τελείωσαν
      ΥΓ Το 5ευρω μην ξεχάσεις λιγούρη

      Διαγραφή
  3. Χαχχαχαχα !Πλάκα έχεις!Το τελευταιος την "εισαγωγή" ειδικά...Φίλε το έχεις .Ελλάδα έχεις ταλέντο!Χαχαχχαχαχ!Και όλα αυτά μετά από ποσες τζουρες σου ήρθαν; Θεουλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή