Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΕΟΠΥΥ: Μικρή η συμμετοχή γιατρών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού



Όπως είπε ο Σταύρος Χατζούδης από τους 3,5 χιλιάδες γιατρούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, μπήκαν μόλις 500-700.

Μικρή η συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ που μίλησε στον News 24/7 στους 88,6.


Όπως είπε ο Σταύρος Χατζούδης από τους 3,5 χιλιάδες γιατρούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, μπήκαν μόλις 500-700.

Κατά τη γνώμη του ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί αλλά δεν επιτρέπεται συνταγματικά να επιβληθεί σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γίνει μια διαπραγμάτευση για το ζήτημα από το Υπουργείο Υγείας με τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έγινε ποτέ, όπως είπε και πρόσθεσε ότι παρότι το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού προοριζόταν να ισχύσει από πέρυσι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει καθώς οι όροι της σύμβασης δεν είναι δελεαστικοί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι συμβάσεις με τους γιατρούς είναι προσωρινές, διαρκούν 1-2 χρόνια, με αμοιβή για τον γιατρό μόλις 0,70 ευρώ ανα επίσκεψη και μάλιστα ακαθάριστα, με τις επισκέψεις να υπολογίζονται στις 6.500-7.000 τον χρόνο που είναι πολλές όπως σημείωσε.

Εξήγησε ότι με βάση το πρόγραμμα, οικογενειακός γιατρός πρέπει να είναι παθολόγος ή γενικός γιατρός, ο ασθενής δεν πληρώνει την επίσκεψη εκτός από αυτές που γίνονται εκτός ωραρίου και είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται μόνο τον γιατρό που έχει δηλώσει παρότι κατά τον κ. Χατζούδη η Ένωση είχει ζητήσει να είναι ελεύθερη η επιλογή γιατρού.

Ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό είναι αντίστοιχο με αυτό της Αγγλίας και της Γερμανίας όπου ο πολίτης επισκέπτεται τον οικογενειακό γιατρό και αυτός τον παραπέμπει αλλού εάν χρειάζεται, με εξαίρεση τα σοβαρά περιστατικά. Είπε όμως ότι το μοντέλο αυτό δε λειτουργεί πλέον ακόμη και στην Αγγλία, θεωρείται παρωχημένο και έκανε λόγο για αναμονή 2-3 μηνών.

Είπε τέλος ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν τους έχει δεχτεί ποτέ για συνάντηση παρ΄το αίτημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου