Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς! Πόσοι αποχωρούν


Αδειάζει το ΕΣΥ από ιατρικό προσωπικό, αφού μήνα με το μήνα αποχωρούν όλο και περισσότεροι γιατροί από τα δημόσια Νοσοκομεία και τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων μιλούν για μαζικό κύμα αποχωρήσεων ειδικά το 2019 και το 2020, που θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία καθώς θα βγουν εκτός ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κ.α.) το 2020, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία 3000 γιατροί με συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ μετά το 1982. Χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια300-350 γιατροί φεύγουν ετησίως με σύνταξη από το ΕΣΥ.

Τα στελέχη που αποχωρούν και συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, κατέχουν σήμερα διευθυντικές θέσεις στα νοσοκομεία. Κι εδώ φαίνεται πως είναι το πρόβλημα καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό εστιάζονται κυρίως σε επιμελητές Α και Β, μια που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση ως προς την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων.

Σήμερα στο ΕΣΥ οι περισσότεροι ιατροί είναι Διευθυντές, Συντονιστές Διευθυντές, επικουρικοί γιατροί και παρατασιακοί ειδικευόμενοι. Εξαιρούνται τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία λόγω της πανεπιστημιακής κατηγοριοποίησης, υπάρχουν γιατροί όλων των βαθμίδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση πρόσφατη καταγραφή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι τα 60 έτη. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Το γερασμένο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ! Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών»

Γι αυτό εξάλλου και οι επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό́ προσωπικό́ στα νοσοκομεία, ενώ θεωρείται πως είναι επιτακτική́ ανάγκη ανανέωσης της δεξαμενής των γιατρών με Επιμελητές Β’.

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ Ο.Ι. ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλάνι,βλέπω εκεί στην κουμουνδουρου ο Ρουβικωνας σαν φέρνει να πίνετε από το πολύ καλό πραμα...

      Διαγραφή
  2. Και ενώ γράφτηκαν τόσα και τόσα για τους 60/αριδες και τους 67/αριδες που σήμερα είναι το γερασμένο ΕΣΥ και είναι αυτοί που το έστησαν.... μετά στο συμπέρασμα θέλουν και πάλι να πάρουν επιμελητές Β'μόνιμους!!!! Ωστε... μετά από άλλα 30 χρόνια να έχουμε πάλι ένα γερασμένο ΕΣΥ , που θα φεύγουν και αυτοί όλοι μαζί και θα είναι αυτοί που ξαναέστησαν το ΕΣΥ.
    Επιτέλους θα μπορέσει αυτό το ιατρικό σώμα να σοβαρευτεί;
    Θα μπορέσει να καταλάβει τα λάθη και να μην τα επαναλάβει;
    Θα μπορέσει να βρεί πως πρέπει να είναι το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία;
    Θα μπορέσει να παραδεχθεί οτι στο νοσοκομείο χρειάζονται όλες οι ηλικίες; Πρέπει να υπάρχει ηλικιακή πυραμίδα και να διατηρείται. Το νοσοκομείο είναι και πρέπει να είναι σχολείο για τους νέους γιατρούς. Και θα πρέπει να έχει διδάσκοντες.
    Η λύση είναι η κατάργηση της μονιμότητας και της αποκλειστικής απασχόλησης.Εξ'άλλου όλοι οι λόγοι που την υποστήριξαν τότε,με την ίδρυση του ΕΣΥ, από το ΠΑΣΟΚ , εξέλειπαν και αποδείχθηκαν αίωλοι.Στην πραγματικότητα η αποκλειστική απασχόληση το μόνο που επέφερε ήταν η διαφθορά.Και τότε οι μισθοί ήταν ικανοποιητικοί. Σήμερα με το τρέχον μισθολόγιο,θα οργιάσει.
    Θα πρέπει στα νοσοκομεία να διορίζονται με αυστηρά κριτήρια γιατροί με 5/ετεις συμβάσεις για όλες τις βαθμίδες.Θα πρέπει να μην δικαιούται ο γιατρός να μείνει στην ίδια βαθμίδα περισσότερο από 2 5/ετίες σε όποιο νοσοκομείο. Θα πρέπει να διεκδικήσει αν μπορεί θέση σε υψηλότερη βαθμίδα σε όποιο νοσοκομείο. Οι προκηρύξεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτικές ημερομηνίες για τις κενές και κενούμενες θέσεις ανά ειδικότητα πανελλαδικώς.
    Θα πρέπει όλοι οι γιατροί να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή