Για χιλιάδες λουκέτα στην αγορά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει "γενναία" αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις, προειδοποιούν επιχειρηματίες του χώρου, έχοντας ήδη στη διάθεσή τους τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για την εξέλιξη των δαπανών σε βασικές κατηγορίες, όπως είναι οι εξετάσεις βιολογικών υλικών, οι ακτινογραφίες, οι μαστογραφίες, οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας, τα υπερηχογραφήματα, τα σπινθηρογραφήματα και η απεικονιστική μέθοδος PET/CT.
Βίκυ Κουρλιμπίνη - Vicky.kourlibini@capital.gr
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις στελεχών από το χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, από τα 380 εκατ. που είναι το κλειστό όριο του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στο σύνολο του έτους οι δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 620 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως η ιδιωτική αγορά θα επιβαρυνθεί φέτος με 240 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, υπό τη μορφή αναγκαστικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate αντίστοιχα).
Μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, η αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και μόνο μια αύξηση του προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση. Όπως εξηγεί, ενώ έχουν μπει "κόφτες" και πρωτόκολλα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι ανεδαφικός και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
Ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας
Εντωμεταξύ το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας και να προβεί σε ρύθμιση, με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο, των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Με επιστολή που απέστειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο υπουργός Υγείας εκφράζει την πλήρη κατανόησή του στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικοί φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας, από τις οριζόντιες περικοπές των προηγούμενων ετών και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων διευκόλυνσής τους.
Αυτό που περιμένουν τώρα οι φορείς, όπως τονίζει ο κ. Ελευθερίου, είναι να δουν πόσο θα αυξηθεί η δαπάνη για τις εξετάσεις, πότε, αλλά και πως θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Ο ίδιος πάντως χαιρετίζει την απόφαση για ενίσχυση του προϋπολογισμού και από την ιατρική κοινότητα θεωρείται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι τα εργαστήρια και οι διαγνωστικές μονάδες είχαν προχωρήσει σε αναστολή της εκτέλεσης εξετάσεων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κέντρων, ο κλάδος καταγράφει ζημίες που κυμαίνονται από 20% έως 70%.
Πωπω, αυτό το χάλι δε μαζεύεται με τίποτα....
ΑπάντησηΔιαγραφή