"Το πλαφόν για το φάρμακο ήταν στην αγορά, κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια και το φτάσατε φέτος στα 3,4 δισ. ευρώ", είπε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Στο Φάρμακο αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής, λαμβάνοντας τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και αρνητικές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη ΜεΡΑ25. Οι διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν και από τη ΜεΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε "παρών" και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο υπουργός Υγείας στο Φάρμακο και στην πολιτική που ακολουθήθηκε και θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Βασίλης Κικίλιας απέδωσε καλές προθέσεις στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το οποίο νομίζω ότι θέλουμε όλοι: να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη προς όφελος των ασφαλισμένων πρώτα από όλα, δηλαδή να έχουν μικρότερη συμμετοχή.
Τόνισε, ωστόσο, πως το αποτέλεσμα ήταν συγκεκριμένο: τα διαρθρωτικά μέτρα δεν λειτούργησαν και σωρεύτηκαν τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέρογκες δαπάνες. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
"Το πλαφόν για το φάρμακο ήταν στην αγορά, κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια και το φτάσατε στα 3,4 δισ. ευρώ φέτος με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας.
Τι σημαίνει δηλαδή; Ότι φέρατε τη δαπάνη στο φάρμακο πίσω στην εποχή του 2012. Δεν είναι ψέμα αυτό, είναι πραγματικότητα, συμφωνούμε και οι δύο σε αυτό τον αριθμό".
Επανασύσταση
Ο υπουργός Υγείας είπε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επανασύσταση και ενίσχυση της Επιτροπής Αξιολόγησης (ΗΤΑ) και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Περιλαμβάνει την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν λένε τίποτα αν δεν συνοδεύονται από αποζημιωτική πολιτική.
“Αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα δεν είναι αποζημιωτικά. Και αυτό είναι το στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Παρεμβαίνουμε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και στην Επιτροπή Αξιολόγησης των φαρμάκων, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο.
Διαρθρωτικό μέτρο είναι να προχωρήσουμε επιτέλους στον Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, το οποίο ήταν και μνημονιακή υποχρέωση επί των ημερών σας και δεν το κάνατε".
Επιτάχυνση
Ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες.
Κατηγόρησε, όμως, τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου για έλλειψη διαρθρωτικών μέτρων, εκτιμώντας πως πρόκειται στην ουσία για "παρέμβαση επιτάχυνσης αυτών που είχαμε εμείς νομοθετήσει".
"Δεν υπήρξαν διαρθρωτικά μέτρα, εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, που είχε ληφθεί μέχρι το 2015", είπε ο κ. Ξανθός.
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα αναφέρθηκε ο Παύλος Πολάκης.
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως, για πρώτη φορά, με δυσκολία και χωρίς να υπάρχει μηχανισμός, έγινε η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την ηπατίτιδα και άλλα 50.
Παραδέχτηκε και αυτός, με τη σειρά του, πως δεν έγιναν περισσότερα, λέγοντας πως έπρεπε να στηθεί ο μηχανισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου