Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το κράτος πληρώνει ακριβά τα λάθη του στην υγεία

600 αιτήματα για σκευάσματα εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας μέσα σε ένα χρόνο.


Καθυστερημένες διαδικασίες, ανενεργές επιτροπές, διχογνωμίες μεταξύ των επιτροπών, προκαλώντας νέες κωλυσιεργίες και "μπλόκα", κοστίζουν πανάκριβα στην Ελλάδα, όσον αφορά την αγορά φαρμάκων, αφήνοντας από την άλλη σταθερά ανοιχτή την πόρτα στον κίνδυνο των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Κοινώς, η Πολιτεία μόνη της βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της, όπως λέει και η λαϊκή ρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία, από πέρσι τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα τα αιτήματα που έχουν υποβάλει γιατροί στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους έχουν φτάσει τα 600, από τα οποία περίπου τα 350 έχουν απορριφθεί, γιατί δεν είναι σύννομα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Αυτά τα 600 αιτήματα αφορούν ως επί το πλείστον αντικαρκινικά σκευάσματα και φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ κάποια από αυτά που έχουν απορριφθεί αφορούσαν κεφαλαλγίες, ατοπική δερματίτιδα κ.λπ.

Τέσσερις είναι ουσιαστικά οι κατηγορίες των σκευασμάτων, που ακολουθούν την οδό του αιτήματος έγκρισης ενός σκευάσματος:

1) Σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν πάρει τιμή, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

2) Σκευάσματα τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά όχι για την ένδειξη που θέλει ο ασθενής

3) Σκευάσματα τα οποία η εταιρεία που τα εμπορεύεται δεν θέλει να μπει στη διαδικασία της αποζημίωσης

4) Σκευάσματα που δεν πληρούσαν τα προηγούμενα κριτήρια του νόμου 9/6/3

Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, περίπου 50 είναι τα σκευάσματα που εγκρίνονται κάθε μήνα εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας (αξιολόγηση και διαπραγμάτευση), γεγονός που σημαίνει ότι το κράτος τα αγοράζει στο 100% της αξίας τους (αφού δεν υπάρχουν εκπτώσεις) και επίσης δεν επιβαρύνονται με entry fee. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι πολλά από αυτά τα σκευάσματα που εγκρίνονται εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας πρόλαβαν να αξιολογηθούν το προηγούμενο διάστημα και συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των 85 φαρμάκων που είχε καταθέσει το Μάρτιο του 2019 η Επιτροπή Αξιολόγησης στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τιμή αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το παραπάνω θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί άμεσα και προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της δαπάνης, που έχει ξεφύγει, ξεπερνώντας για φέτος τα 5 δισ. ευρώ, αν τα σκευάσματα για τα οποία είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αποζημιώνονταν άμεσα και σε δεύτερο χρόνο ξεκινούσε η διαπραγμάτευση της τιμής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου