Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, φωνάζουν πια, όχι μόνο φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και ασθενείς καθώς και γιατροί.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα 1Α πλέον μοιάζουν με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Γιατροί ανταλλάσουν αγωγές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους σε αντικαρκινικά φάρμακα και αν δεν τα βρουν επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα δεύτερης ή και τρίτης γραμμής και όχι αυτό που έχει την απόλυτη ένδειξη... προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα!. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά γιατρός, προσπαθούμε να κοροϊδεύουμε τον καρκίνο όχι με τα σκευάσματα που πρέπει αλλά με αυτά που μπορούμε να βρούμε!
Απίστευτα ναι, εξωπραγματικά όχι. Για του λόγου το αληθές... ακολουθούν δύο παραδείγματα που μας κατατέθηκαν:
1) Γιατρός ψάχνει φάρμακο ανοσοθεραπείας για τον πνεύμονα το οποίο έχει πάρει έγκριση πανευρωπαϊκά και για όλες τις ενδείξεις. Στην Ελλάδα, μολονότι κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια, είναι εκτός θετικής λίστας (δεν αποζημιώνεται). Μετά από επαφές με παράγοντες του Υπουργείου, πήρε εντολή να το αναζητήσει σε κάποια από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με την εταιρεία που το διακινεί.
2) Γιατρός ψάχνει σκευάσματα πρώτης γραμμής για καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο στομάχου. Στην μία περίπτωση (στον καρκίνο του πνεύμονα) υπήρξε και απώλεια ζωής, ενώ εξαιτίας αυτού του γεγονότος, όπως μας ανέφερε ο επιστήμονας, υπήρξαν και απομακρύνσεις παραγόντων από την Επιτροπή που ασχολείται με την έγκριση αυτών των σκευασμάτων. Τελικά μετά από επαφές με το Υπουργείο και αφού το τελευταίο πλήρωσε ένα μέρος των χρημάτων που όφειλε στην εταιρεία βρέθηκαν ως εκ θαύματος κάποια λίγα σκευάσματα.
Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, φωνάζουν πια, όχι μόνο φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και ασθενείς καθώς και γιατροί. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν "όλοι ζητάνε χρηματοδότηση επιπλέον το υπουργείο δεν ακούει ... φάρμακα υπάρχουν αλλά έως πότε; Οι ελλείψεις είναι σημαντικές, κάποιες εταιρείες καλύπτουν μόνο τα επείγοντα, Ιατροί πράγματι αλλάζουν αγωγές γιατί δεν βρίσκουν φάρμακα, ασθενείς ψάχνουν ψάχνουν αλλά τίποτα ... Το ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν δεν είναι στοιχείο ότι αντέχουν, αλλά αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν την υποχρέωσή τους προς τους ασθενεις και τους νόμους ... 'Ομως πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί σε λίγο θα κλαίμε όλοι μαζί ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου