Συντάκτης: Virus
Για «μεθοδεύσεις» καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών-Π.Σ.Ε. σχετικά με για την αναγνώριση των τίτλων κολλεγίων από την «πίσω πόρτα». Ο σύλλογος ζητά την απόσυρση από την διάταξη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αυτής της δυνατότητας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων τίτλων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε..
Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι «η σχετική πρόβλεψη είναι εκτός της φιλοσοφίας και του σκοπού των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005».
Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. Ν.Π.Δ.Δ. καυτηριάζει τις τροποποιήσεις του π.δ. 38/2010 που εισάγονται στη Βουλή προς ψήφιση με το του υπό συζήτηση αναπτυξιακού νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, το άρθρο 169 του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά την τροποποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων Πολιτών της Ε.Ε., η οποία βασίζεται στην Ευρωπαϊκή οδηγία 36/2005, επιτρέπει την αναγνώριση τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης άλλου κράτους μέλους ή τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.).
Συνεπώς, με την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο που αφορά πολίτες της Ε.Ε., ο σύλλογος διαμαρτύρεται ότι «υπάρχει – ξαφνικά – φροντίδα και για αποφοίτους πανεπιστημίων κρατών εκτός Ε.Ε., που είχαν και έχουν άλλη διαδικασία αναγνώρισης».
Το συγκεκριμένα σημείο στηλιτεύει ο Π.Σ.Ε. και το χαρακτηρίζει «μεθόδευση», αναφερόμενος στο επικείμενο Brexit. Με τη «μεθόδευση» αυτή, σύμφωνα με τον σύλλογο, «το υπουργείο Παιδείας «σπεύδει» να καλύψει τα ιδιωτικά κολλέγια που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης ή πιστοποίησης με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας».
Εν αμφιβόλω η επαγγελματική ισοδυναμία
Ευθύνες επιρρίπτει ο Π.Σ.Ε. και για την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας του άρθρου 1 του Ν. 3696/2008. Πρόκειται για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων «χωρίς να είναι απαραίτητη η προϋπόθεση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αλλοιώνοντας τα κριτήρια της διαδικασία απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, σε ότι αφορά τα Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και στη προκειμένη περίπτωση το Νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα του εργοθεραπευτή».
Τον συνδυασμό των προαναφερόμενων επικαλείται ο Σύλλογος που «κατακεραυνώνει» το Υπουργείο Παιδείας τονίζοντας ότι νομοθετεί με «αποκλειστικό (φωτογραφικό) σκοπό την εξυπηρέτηση των αποφοίτων των ημεδαπών ιδιωτικών κολλεγίων».
Η νομοθετική αυτή πράξη δεν ακολουθεί, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η διευκόλυνση της μετακίνησης εργαζομένων – υπηκόων κρατών-μελών, οι οποίοι υπό την μορφή του κατά το προοίμιο της κοινοτικής οδηγίας 36/2005, «επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο τηΤροποιήση Π.Δς καταγωγής τους, προκειμένου να αναπτύξουν εκεί την όποια επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Σε ότι αφορά την έννοια της επαγγελματικής ισοδυναμίας ο Π.Σ.Ε. ισχυρίζεται ότι «δεν απαντάται στη νομοθεσία κανενός άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά μόνον στην Ελληνική». Μάλιστα, σχολιάζει ότι η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας κατέστη «αποκλειστικό εργαλείο εξυπηρέτησης των Ελλήνων αποφοίτων ημεδαπών ιδιωτικών κολλεγίων» .
Έκνομη είναι, σύμφωνα με τον σύλλογο, γιατί παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος «που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας την δυνατότητα επαγγελματικής ισοδυναμίας χωρίς να εξασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ισοδυναμία, που βάσει του Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα».
Επί του θέματος, ο Π.Σ.Ε. προειδοποιεί ότι εφόσον ψηφιστούν οι εν λόγω διατάξεις θα προκληθεί «ντόμινο» σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αφού όσοι αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα θα μπορούν να μετακινούνται σε κάθε χώρα της».
Ειδικότερα, ο Π.Σ.Ε. θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία στην Ε.Ε. και για αυτό το λόγο ζητάΤην σαφή διατύπωση στην συγκεκριμένη διάταξη, ότι η επαγγελματική ισοδυναμία δεν μπορεί να εφαρμόζεται για Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας, όπως αυτό του Εργοθεραπευτή.
Καταλήγοντας ο Π.Σ.Ε. στην ανακοίνωσή του κάνει έκκληση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και στους φοιτητικούς συλλόγους των Δημόσιων Ανώτατων Ιδρυμάτων να αντιδράσουν στις πρακτικές καταστρατήγησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου