Εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση για τις ΜΕΘ
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Mόλις πριν από μερικές μέρες μπήκε το 45ο λουκέτο στις ιδιωτικές κλινικές με στοιχεία από το 2011 μέχρι και σήμερα. Μολονότι γνωρίζουμε την μονάδα που ανέστειλε την λειτουργία της, λόγω συσσωρευμένων χρεών που δημιουργήθηκαν αφενός λόγω της κρίσης, αφετέρου λόγω του clawback και του rebate δεν μπορούμε να αναφέρουμε το όνομά της, καθώς κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί και ο επιχειρηματίας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρόκειται για γενική κλινική που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα.
Παράγοντας της αγοράς με διοικητικό ρόλο στο θεσμικό όργανο του κλάδου, μας επιβεβαίωσε την δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο λουκέτο μάλλον δεν θα είναι και το τελευταίο της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με την πηγή μας οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις θεωρούνται βέβαιες όταν η κάλυψη των κλινών εκτός Αθηνών είναι κάτω του 40%, ενώ στην πρωτεύουσα κυμαίνεται στο 60%. Πανελλαδικά σε καλύτερη μοίρα δείχνουν από πλευράς πληρότητας οι μονάδες που έχουν συμβάσεις συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Το θέμα είναι ότι η προαναφερθείσα κάλυψη των κλινών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των ιδιωτικών μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου ξεφεύγει ολοκληρωτικά λόγω του επιβαλλόμενου clawback και rebate που ανέρχεται στο 48%. Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία, από 170 μονάδες που υπήρχαν το 2011, εκ των οποίων 125 γενικές κλινικές και 45 ψυχιατρικές, σήμερα φθάνουν συνολικά τις 125, από τις οποίες 90 γενικές κλινικές και 35 Ψυχιατρικές. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες οι επιβαρύνσεις (clawback συν rebate) είναι της τάξης του 40%.
ΜΕΘ και Κοινή Υπουργική Απόφαση
Mολονότι, όπως μαθαίνουμε, υπάρχει από αρχές του μήνα συμφωνία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ιδιωτικών Κλινικών για την αξιοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που διαθέτουν οι δεύτερες, όλοι βρίσκονται σε αναμονή της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας. Η απόφαση αυτή, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, λόγω και της επερχόμενης επέλασης της γρίπης αλλά και των ανύπαρκτων υποδομών στο Δημόσιο εξαιτίας της πληρότητάς που εμφανίζουν θα έπρεπε να έχει προχωρήσει άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που τα σχετικά κονδύλια για την αποζημίωση υπάρχουν, αν και τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιούνταν τα μισά. Ενώ ο προϋπολογισμός για τις ΜΕΘ στην ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι τα τελευταία χρόνια στα 21 εκατ. ευρώ, τα αξιοποιήσιμα ήταν 10 ή 12 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η απόφαση στην οποία έχουν καταλήξει ΕΟΠΥΥ και Ιδιωτικές Κλινικές είναι η διάθεση 30 έως και 50 κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά τη φετινή περίοδο. Νούμερο που θα καθοριστεί από τις γενικότερες ανάγκες που θα υπάρξουν.
Επίσης, όπως λέγεται, από τους παράγοντες της αγοράς, με την κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται και πλήρης διευκρίνιση ως προς τον τρόπο και την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από το ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εξελίξεις την στιγμή που υπάρχουν ελεύθερες ΜΕΘ, αλλά στην ουσία αδιάθετες λόγω καθυστερήσεων, αγκυλώσεων, στρεβλώσεων ή παρανοήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου