Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα.
HR
Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας υπάρχουν 48 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 743 συνολικά, ωστόσο σημείωσε πως η λίστα του θανάτου μεγαλώνει, καθώς οι νεκροί στην χώρα μας είναι πια 20.
Βάση των ίδιων στοιχείων οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι 45, με μέση ηλικία 68 έτη, ενώ και εδώ οι περισσότεροι είναι άνδρες. Η αύξηση αυτή των 10 ασθενών δείχνει και στοιχεία από προηγούμενες μέρες. Η διασωλήνωση είναι πολύ σημαντική και αυξάνει την δυνατότητα επιβίωσης.
Επίσης 134 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκ των οποίων το 60% είναι άνδρες. 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα και η μέση ηλικία των νοσούντων είναι 68 ετών.
Από τα θύματα του ιού η μέση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη εκ των οποίων οι 14 ήταν άνδρες και 6 γυναίκες όλοι με κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης, συνέχισε ο λοιμοξιολόγος.
Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας
Αισιόδοξα νέα
“Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. “Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”.
Ο παράγοντας… όσφρηση
“Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση”, τόνισε ακολούθως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και συνέχισε: “Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ως ένα από τα συμπτώματα και την ανοσμία, επικαλούμενος σχετικά τον Γάλλο σέντερ τον Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με τον ιό και μόλις χθες ανέφερε, ότι έχει χάσει την αίσθηση της οσμής.
Βέβαια ο ιός προκαλεί και διαταραχές στο πεπτικό και απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Για το λόγο αυτό κάλεσε όσους μένουν σε απομόνωση να έχουν τακτική επαφή με τον γιατρό, σε περίπτωση που έχουν υποκείμενο νόσημα.
Στο σημείο αυτό έκανε έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο μιας γυναίκας στη βόρεια Ελλάδα, η οποία έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και έχασε τη ζωή της στο σπίτι της.
Δηλ. αν εγώ είμαι ασυμπτωματικός φορέας και έχω άδεια να "βοηθήσω ηλικιωμένο άτομο" είμαι ελεύθερος να διασπείρω τον ιό ολούθε τριγυρνώντας;
ΑπάντησηΔιαγραφή