Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Πότε θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Το παράδειγμα της Κίνας

Η εξέλιξη των κρουσμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από την Κίνα – Σημείο «καμπής» για την Ελλάδα, δύο τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η κρίσιμη 26η ημέρα μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας.


Την περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2500-2700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς.

Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40 κρούσματα σε καθημερινή βάση, μέχρι σημαντικής μείωσης στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.


Η Ιταλία πιθανόν θα φτάσει στην κορύφωση του εφιάλτη το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, θα καταμετρά μέχρι τότε περίπου 150.000-155.000 κρούσματα και σχεδόν 16.000-17.000 νεκρούς κι η Ισπανία σε αυτό το σημείο υπερέξαρσης, που αναμένεται στις 7-9 Απριλίου, ίσως μετρά περισσότερα από 160.000 κρούσματα με περίπου 15.000-16.000 νεκρούς.

Στην Αγγλία, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να λάβει σχετικά μέτρα «συρρίκνωσης» της κυκλοφορίας, το σημείο καμπής θα αργήσει έως τις 19-22 Απριλίου οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις.

Στη Γαλλία ο χρόνος της «λύτρωσης» είναι γύρω στα μέσα Απριλίου κι ίσως να καταμετρήσει μέχρι τότε 137.000 κρούσματα με αρχικά υπολογιζόμενο αριθμό νεκρών τους 8400. 

Από εκείνες όμως τις ημερομηνίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοσθεί, θα υπάρχει σε καθημερινή βάση το 10-30% των κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα και η ένταση της πανδημίας θα είναι σταθερά πιο ήπια, με σχετικά γρήγορη εκτόνωση. 

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν -όπως παρουσιάζει το «in.gr» – από τη στατιστική κι επιδημιολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση όσα έχουν προκύψει από τις καταγραφές της Κίνας. Σε μία εφαρμογή που κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, εξηγεί τους «εφιάλτες» των επιδημιών σε άλλες χώρες και τις ημερομηνίες που ίσως σημάνουν την αρχή του τέλους, της δραματικής κατάστασης που βιώνουν. 

H ημέρα – σταθμός

Με κύριο σμπέρασμα ότι το σημείο «καμπής» της φονικής επιδημίας είναι -σύμφωνα με όσα συνέβησαν στην Κίνα- η 26η ημέρα από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης των αστικών κέντρων. 

Κι από αυτή την 26η ημέρα και μετά τα καθημερινά κρούσματα μειώνονται στο 10-35% αυτών της προηγούμενς περιόδου κι ανάλογα βεβαίως των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από κάθε χώρα και της αυστηρής τήρησής τους.

Παράλληλα προσδιορίζεται, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ποιος θα είναι ο απολογισμός των ανθρωπίνων απωλειών κάθε χώρας. Με συνεκτίμηση όμως και της έντασης των περιοριστικών μέτρων, της θνησιμότητας, των δημογραφικών στοιχείων κάθε χώρας που προσδιορίζει κυρίως διαφορετικούς αριθμούς θυμάτων και ορισμένες μεταβολές χρονικές κι αριθμητικές. 

Η κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έβαλε σε καραντίνα την Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις, από τις 23 Ιανουαρίου (σσ. ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στις αρχες Δεκεμβρίου) όταν τα κρούσματα ήταν 830 και οι νεκροί 25.

Η κορύφωση υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου οπότε τα κρούσματα ήταν 74185 και οι νεκροί συνολικά 2004. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να έχουν «αντίκρισμα» τα μέτρα μεγάλου περιορισμού της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει φθίνουσα πορεία του ιού, ραγδαία πτώση των κρουσμάτων (σ.σ. οι θανάτοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο γοργό ρυθμό λόγω κυρίως κατάληξης ήδη διασωληνωμένων).

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στις υπόλοιπες χώρες. 

Ετσι στις 6-7 Μαρτίου (δηλαδή περίπου 18 μέρες μετα την «κορύφωση» και 44 ημέρες μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας ) τα κρούσματα στην Κίνα ήταν εξαιρετικά λίγα έως μηδαμινά και η πανδημία είχε ελεγχθεί. 

Μέ βαση αυτά τα δεδομένα ο χρόνος, λοιπόν, που θα παρουσιασθεί το σημείο κορύφωσης στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) είναι περίπου μία έως τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ο χρόνος που θα γίνουν ελάχιστα τα κρούσματα είναι -με βαση όσα συνέβησαν στην Κίνα- στα τέλη Απριλίου.

Ομως αυτός ο χρόνος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα επειδή δεν είχε την έκταση των μέτρων πλήρους «απονέκρωσης – ερημοποίησης» των πόλεων, που εφάρμοσε η κινεζική κυβέρνηση, ενώ ίσως υπάρξουν κι ορισμένες άλλες διαφοροποιήσεις μικρής έκτασης. Κι αυτη λοιπόν η «εκμηδένιση» των κρουσμάτων υπολογίζεται στη χώρα μας εντός του Μαΐου.

Ωστόσο πρέπει να συνυπολογισθεί ότι μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί θα προχωρήσουν σε χιλιάδες νέα τεστ στους νοσούντες με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα ώστε να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τα εναπομείνατα αφανή «κρούσματα» της κοινότητας και η επιδημία να λάβει -αν αυτό καταστεί δυνατόν- τέλος. Σημειώνεται πάντως ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το 0,2% -1% του προβλήματος άλλων χωρών κι ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών. 

Οσον αφορά τον αριθμό των αναφερομένων νεκρών σε κάθε χώρα, μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων, πιθανόν να είναι μεγαλύτερος λόγω του θανάτου σε «δεύτερη φάση» άτυχων ανθρώπων που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία. 

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα βασίζεται στα στοιχεία καθημερινής πορείας -σε παγκόσμιο επίπεδο-του κορονοϊού όπως καταγράφονται στη βάση https://www.worldometers.info/coronavirus/ με στοιχεία από τις επίσημες ανακοινώσεις των χωρών. Η αναγωγή (από τον υπογράφοντα και με σχετικές ερωτήσεις σε επιδημιολόγους) των στοιχείων σε κάθε χώρα ( συγκριτικά με τα δεδομένα της Κίνας https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china ) βασίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν οι χώρες αυτές τα τελευταία 24ωρα και εκείνων που είχε την αντίστοιχη ημέρα (σ.σ. με έναρξη αρίθμησης την ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού) η Κίνα.

Δηλαδή συγκρίνεται φερ ειπείν ο αριθμός των κρουσμάτων την 19η ημέρα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία μ εκείνα της αντίστοιχης 19ης ημέρας στην Κίνα κλπ ώστε να διαπιστωθεί τι θα προκύψει κατ’ αντιστοιχία σε κάθε χώρα λόγω του περιορισμού των πολιτών, πότε θα προκύψει η κορύφωση, η μείωση των κρουσμάτων κι η σχεδόν εξάλειψη του ιού. Σημειώνεται ότι οι αναλύσεις των αριθμητικών στοιχείων κι οι αναγωγές με βάση την κινεζική εξέλιξη των κρουσμάτων επαληθεύεται -με ελάχιστες αποκλίσεις- και στα ήδη ανακοινωθέντα κρούσματα απο κάθε χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου