Σε αυτή τη φάση, η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ, υπογράμμισε ο καθηγητής.
Τη λογική στην οποία διενεργούνται στη χώρα μας τα τεστ για τον κορωνοϊό, παρουσίασε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
ΙΑΤRONET
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μία στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής, αλλά και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος:
"Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για την επιβεβαίωση της νόσου με τα κριτήρια που έχει βάλει και η επιστημονική ομάδα στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος, και, φυσικά, σε καταστάσεις που απειλείται η Δημόσια Υγεία, όπως το πλοίο ή ο καταυλισμός προσφύγων, που σας έχω αναφέρει πρόσφατα.
Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί. Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα της νόσου.
Επίσης, όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ θα είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα, όπως σας έχω πει κάποιοι, μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10.700.000 Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον, είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μού θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με πολύ μικρό πληθυσμό".
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες:
Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούνται τώρα.
Αντισώματα για το αν πέρασες τη νόσο.
Κριτήρια
Προανήγγειλε πως στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στην χώρα, για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση:
"Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, ώστε να προχωρήσουμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο στην επόμενη φάση, να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας.
Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του τεστ αντισωμάτων, του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Δεν θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά με άλλο στόχο".
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως παραμένουμε στη φάση του μετριασμού, με την εφαρμογή των μέτρων της φυσικής απόστασης και της κοινωνικής απομάκρυνσης.
Σε αυτή τη φάση - είπε - η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιούνται με άλλους στόχους.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου