Η κρίση του κορονοϊού, που θα έχει ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο της χώρας και για διαμορφωθεί η επόμενη μέρα του τουρισμού. "Πρέπει να δούμε πως θα κεφαλαιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή". Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο τουρισμός έφερε πέρσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, συν ένα δισεκατομμύριο ο τομέας την κρουαζιέρας. Από αυτά, το 1/3 των εσόδων προέρχεται από το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 2/3 παράγονται κατά το δεύτερο εξάμηνο. Φέτος, στο καλάθι του τουρισμού έχουν μπει μόλις 600 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Μάρτιο σύμφωνα με την ΤτΕ). "Έσοδα πάνω από πέντε δισ. φέτος συνολικά θα πρέπει να θεωρηθούν επιτυχία" είπε ο κ. Ρέτσος. "Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την μέρα και η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει" υπογράμμισε.
Είναι καθοριστικό πόσες από τις εποχικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, και αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα στήριξης αφενός, από την ζήτηση αφετέρου. Ο ίδιος περιέγραψε δύο προκλήσεις για την τουριστική αγορά. "Πρέπει να συνεχίσουμε υγειονομικά να φερόμαστε υπεύθυνα και να επενδύσουμε στο καλό όνομα που δημιουργήσαμε. Η χώρα κέρδισε πολύ από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Οφείλουμε ως επιχειρήσεις και ως εργαζόμενοι να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα" εξήγησε. Επίσης να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η στήριξη που υπάρχει από το κράτος να συνεχιστεί ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων.
"Σαφώς η κρίση έχει ημερομηνία λήξης. Το πρόβλημα είναι πως δεν την ξέρουμε" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός. "Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να συνεχίζουμε να βλέπουμε τις καταστάσεις όπως εξελίσσονται και πρέπει μέσα από αυτό πλαίσιο να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους. Να δούμε αρχικά πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και στη επόμενη φάση ποιος θα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός".
"Έχουμε τουρίστες με κρούσματα. Για αυτό ανοίξαμε. Αυτό θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας. Το ότι ανοίξαμε είναι για μένα το πιο σημαντικό και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα" υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Δεν προβληματίζουν τα εισερχόμενα κρούσματα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση, τόνισε πως ήταν αναμενόμενη η αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα και αυτό δείχνει πως γίνονται σωστά οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου. "Θα είναι ανησυχητικό εάν τα εισαγόμενα κρούσματα μετατραπούν σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάτι που θα εξαρτηθεί από το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα" είπε.
Ο κ. Θεοχάρης αποτύπωσε την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού ως εξής: "Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα σημάνει την επιτυχία μας σε ένα πρώτο επίπεδο. Πρέπει να συνδυάσουμε την εμπειρία με την υγειονομική ασφάλεια, χωρίς όμως να μετατρέψουμε την ταξιδιωτική εμπειρία σε μια κλινική διαδικασία, καταστρέφοντάς την. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο υπουργείο Τουρισμού όλο αυτό το διάστημα. Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έφερε εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της ασφαλούς επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι του 2020. Αυτή μας η επιτυχία αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, τόσο στη συνέχεια της φετινής σεζόν, όσο και στις επόμενες. Πρέπει να επιμείνουμε στο επιχειρησιακό σχέδιο, πρέπει επιτρέψουμε τον τουρισμό να επιδείξει την αποτελεσματικότητά του στους πρώτους τουρίστες που ήδη μας επισκέπτονται. Αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα".
Όσον αφορά την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος περιέγραψε την εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης ως τον κρισιμότερο παράγοντα που θα καθορίσει την πορεία της σεζόν.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου