Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Αλλάζει ο τρόπος που θα κάνουν τα υποχρεωτικά τεστ οι υγειονομικοί που γυρίζουν από άδεια- Νέες διευκρινίσεις

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς που θα επιστρέφουν από τις διακοπές τους, προχωρούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες, μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε τόσο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ που πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν τεστ PCR για τον κορονοϊό μόλις επιστρέφουν από κανονική άδεια.

Άλλωστε όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr, τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους υγειονομικούς ήταν αλλεπάλληλα δεδομένου ότι για να εξετασθούν για τον κορονοϊό χιλιάδες εργαζόμενοι που συνήθως επιστρέφουν μαζικά τις ίδιες ημέρες από άδεια, ήταν πρακτικά αδύνατο. Πόσο μάλλον όταν το σύστημα υγείας δεν μπορεί καν να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό τεστ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr και τα αγκάθια που προκύπτουν: «Κορονοϊός: Σύγχυση με τα τεστ που πρέπει να κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μετά την άδειά τους- Όλα τα αγκάθια»

Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι Υγειονομικές Περιφέρειες να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε συνολικά στο ΕΣΥ εργάζονται 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.

Πρακτικά δηλαδή σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν όλοι να βρουν νοσοκομείο αναφοράς ή άλλη Μονάδα για να υποβληθούν στο τεστ, αφού ούτως ή άλλως παρατηρούνται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των εργαστηριακών ελέγχων. Εξάλλου πολλές φορές τα αποτελέσματα λόγω του φόρτου εργασίας των εργαστηρίων, βγαίνουν και σε 24 ώρες κάποιες φορές και αργότερα. Συνεπώς προκύπτει και το θέμα τι ακριβώς θα κάνει στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος. Θα περάσει την πύλη του νοσοκομείου του ή όχι;

Νέες διευκρινίσεις και αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα υπάρξει ιεράρχηση στους υγειονομικούς με βάση ποιος είναι πιθανό να έχει βρεθεί κοντά σε κρούσματα. Αυτός είναι που θα προηγηθεί στη διενέργεια των τεστ αφού θεωρείται πως έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει προσβληθεί.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από το οποίο και θα προκύπτει εάν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό κορονοϊού, είτε μέσω του περιβάλλοντος του είτε μέσω ενός ταξιδιού. Όποιοι υγειονομικοί έχουν κινηθεί για παράδειγμα σε περιοχές με πολλά κρούσματα θα μπουν πρώτοι στη σειρά για το τεστ. Αντίστοιχα ερωτηματολόγια συμπληρωνονται σήμερα και στις πτήσεις.

Σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί- όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– από τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτη Στάθη σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.
Πάντως προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και να βρουν με μεγαλύτερη ευκολία θέση για να κάνουν το PCR τεστ για τον κορονοϊό μετά την άδειά τους, θα τεθεί σε ειδική λειτουργία για αυτόν το σκοπό και το Κέντρο Υγείας της Αλεξάνδρας από τις 8 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα σε καθημερινή βάση.

Όμως μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, θα πάνε κανονικά στη δουλειά τους στη Μονάδα Υγείας όπως προβλέπουν και οι σχετικές οδηγίες της 1ης ΥΠΕ.
Αντίστοιχα και στη 2η ΥΠΕ με βάση τις διευκρινίσεις που έχει στείλει ο Διοικητής Χρήστος Ροϊλός, μόλις δώσουν δείγμα για το τεστ οι υγειονομικοί, θα επιστρέφουν στη Μονάδα Υγείας που ανήκουν φορώντας υποχρεωτικά μάσκα σε όλους τους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου