Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε 1.000.000 περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένεται να διατεθούν στην χώρα μας 4.000.000 εμβόλια συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο εμβολιασμός προγραμματίζεται να αρχίσει, όπως ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα μέσα Οκτωβρίου και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο 28 Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση του εμβολίου της Astra Zeneca και εγκριθεί, θα αρχίσει η διανομή του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Η πρώτη δόση στην χώρα μας θα περιλαμβάνει περισσότερα από 700.00 εμβόλια και θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς αρχικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ακολουθούν συμφωνίες της Ε.Ε. και με άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνο, ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Για το κόστος του εν λόγω εμβολίου «θα καλύπτεται 100% από το ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας ενθάρρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να δημιουργηθεί ανοσία και για να μπορέσει να λειτουργήσει εκ νέου η κοινωνία πιο φυσιολογικά.

Σχετικά με όσους διαδίδουν ανυπόστατες φήμες για τον ιό ο υπουργός τους κάλεσε να «πάμε σε μια ΜΕΘ-COVID του «Σωτηρία», του «Αττικόν», του «Ευαγγελισμού», να δείτε ανθρώπους διασωληνωμένους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που αντί να παράγουν οξυγόνο, παράγουν υγρά οι κυψελίδες, πνίγονται στα υγρά τους. Που παλεύουν και προσπαθούν να αντέξουν άλλη μία μέρα, να καλυτερεύσουν, να μπορέσουν να αποσωληνωθούν. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά».

«Ασπίδα» ζήτησε να δημιουργηθεί ο υπουργός γύρω από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ υπενθύμισε το γεγονός ότι νεαρά άτομα ήδη διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ στην χώρα μας.

Σχετικά με την χρήση μάσκας στα παιδιά ο κ. Κικίλιας σημείωσε «στους αμφισβητίες της μάσκας αντιπαραβάλλω τη συγκλονιστική εικόνα των παιδιών με χρόνιες παθήσεις στα Νοσοκομεία που τη φορούν καθημερινά» και υπεραμύνθηκε των επιστημονικών δεδομένων που ανακοίνωσαν διεθνείς οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC για την προστασία εν γένει από τους ιούς αλλά και τον SARS-CoV-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου