Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Αυτοψία του HealthReport.gr στη ΜΕΘ του Σωτηρία – Συγκλονιστικές εικόνες

Το HealthReport.gr μπήκε στη ΜΕΘ του Σωτηρία όπου νοσηλεύονται τα περισσότερα περιστατικά covid. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τον αγώνα των υγειονομικών
 
Ο εφιάλτης για γιατρούς και νοσηλευτές δεν έχει τελειωμό στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Το δεύτερο και πολύ βαρύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, βρίσκει και πάλι τους ήρωες µε τις άσπρες στολές να καταδιώκουν τον αόρατο εχθρό, ο οποίος γιγαντώνεται και σκοτώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Τα κρεβάτια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία πριν προλάβουν να αδειάσουν γεμίζουν από νέους ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη για να επιβιώσουν.
Η μάχη γιατρών και νοσηλευτών στη ΜΕΘ του Σωτηρία για να σώσουν έναν ασθενή

Συχνά οι υγειονομικοί, παρά τον σκληρό αγώνα που δίνουν και τις προσπάθειές τους για φροντίδα στους πάσχοντες από covid, δεν καταφέρνουν να σώσουν όλους τους ασθενείς. Άλλωστε ο ιός παραμένει πιο ισχυρός και πιο επικίνδυνος από ποτέ.
Το προσωπικό

Είναι τα ίδια πρόσωπα που δακρύζουν όταν βλέπουν ανθρώπους να σβήνουν και χαμογελούν όταν βλέπουν την ελπίδα, η οποία έρχεται μέσα από ασθενείς που κατορθώνουν να βγουν από την εντατική.
Μέσα στον εφιάλτη του θανάτου, υπάρχουν και οι στιγμές ελπίδας όταν σώζεται ένας ασθενής
Ο καθένας έχει να διηγηθεί τη δική του εμπειρία, τη δική του ιστορία για το πώς ζει αυτόν τον σύγχρονο εφιάλτη. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία ή φύλο. Μπορεί να χτυπήσει τους πάντες.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία» συχνά µπορεί να νιώθουν φόβο, για τους ίδιους, για τους δικούς τους ανθρώπους. Οταν βέβαια… προλαβαίνουν από τα δεκάδες περιστατικά που εξυπηρετούν.


Tον Γιώργο Κούρτη, προϊστάμενο της ΜΕΘ που νοσηλεύει µόνο βαριά περιστατικά µε κορονοϊό, τον συναντήσαµε στο διώροφο κτίριο µέσα στην τεράστια έκταση που διαθέτει το νοσοκοµείο «Σωτηρία».

Όπως περιγράφει στο HealthReport.gr: «Η μάχη και στο δεύτερο κύμα συνεχίζεται και είναι πιο σκληρή. Υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με το πρώτο κύμα. Πλέον είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά.

Τον Απρίλιο είχαμε 9 κρεβάτια στη δική μας ΜΕΘ και νοσηλεύαμε μέχρι 7 ασθενείς. Τώρα μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι, ξαναγεμίζει αμέσως.
Ο ιός είναι πια πιο επιθετικός σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας. Και η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών κατά 5 με 10 χρόνια».

Ενίοτε οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του Σωτηρία μπορούν να χαμογελούν

Ο κ.Κούρτης εξηγεί στο HealthReport.gr: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα στη ΜΕΘ είναι μεταξύ 50 και 60 ετών, ενώ τον Μάρτιο ήταν πάνω από 60 ετών έως και 75».

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που σου ραγίζουν την καρδιά. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ του Σωτηρία, περιγράφουν στο HealthReport.gr πως τις τελευταίες ημέρες δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή μία 44χρονη γυναίκα που δεν έχει κανένα υποκείμενο νόσημα κι όμως χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Ο αιφνιδιασμός του κορονοϊού

Ο Γιώργος Κούρτης διαπιστώνει καθημερινά πόσο αιφνιδιαστικά κινείται ο θανατηφόρος ιός, καθώς όπως περιγράφει στο HealthReport.gr, την ώρα που ένας ασθενής μπορεί να έχει βαριά μεν συμπτώματα, αλλά να μην είναι για να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ, μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα αλλάζει και βρίσκεται στο κρεβάτι της εντατικής χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον.
Πριν προλάβει να αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει και πάλι

Αυτή είναι και μία από τις πιο δύσκολες στιγμές που ζουν οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ του Σωτηρία, καθώς όταν συνέλθει ο ασθενής, δε γνωρίζει που βρίσκεται. Και έτσι οι ίδιοι καλούνται να του περιγράψουν την κατάσταση της υγείας του και πως βρέθηκε διασωληνωμένος.

«Όταν καταφέρνουμε να αποσωληνώσουμε έναν ασθενή, συνεχίζει να μένει για 2 με τρία 24ωρα στη ΜΕΘ ώστε να λάβει την απαραίτητη φροντίδα πριν μεταφερθεί στο κλινικό τμήμα. Τότε αρχίζουμε να έχουμε μια επικοινωνία μαζί του.

Αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται αμέσως που βρίσκονται. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στη ΜΕΘ. Και αυτό διότι η διασωλήνωση έρχεται πολύ γρήγορα. Ενώ κανείς μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση και να ησυχάζεις ότι δεν κινδυνεύει, ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες χρειάζεται διασωλήνωση» περιγράφει ο Γιώργος Κούρτης.

Η σκληρή μάχη των υγειονομικών

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στη μία μόνο ΜΕΘ που διαθέτει το Σωτηρία, είδαν 27 ανθρώπους να «φεύγουν» από κορονοϊό. Παρά τη μάχη που έδωσαν για να τους κρατήσουν στη ζωή, ο ιός απεδείχθη πιο δυνατός.
Και η μάχη αυτή φαίνεται καθημερινά στα πρόσωπα των εργαζομένων στη ΜΕΘ.

Οι συνθήκες για τους ίδιους είναι τραγικές, αφού είναι υποχρεωμένοι τουλάχιστον για 8 ώρες να φορούν εκτός από τις συνήθεις πράσινες στολές τους και τις Φόρμες Προστασίας Tyvek όπως λέγονται, τις λευκές φόρμες που προστατεύουν τους ίδιους από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστική η εικόνα του εργαζόμενου που ακολουθεί. Λουσμένος από τον ιδρώτα, αφού μόλις αφαίρεσε τη λευκή φόρμα Προστασίας Tyvek, απόδειξη της πολύωρης μάχης που έδωσε με τον ιό.

Το ρεαλιστικό αποτύπωμα της μάχης με τον ιό φαίνεται στην πράσινη ποδιά που είναι λουσμένη στον ιδρώτα

Το θετικό πάντως για το προσωπικό του Νοσοκομείου Σωτηρία είναι ότι από την αρχή της πανδημίας, ελάχιστοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, γεγονός που δείχνει και ότι τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας όσο αυστηρά κι αν χρειάζεται να είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου