Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Νέα μέτρα και δραματική έκκληση για την τήρησή τους -«Eχουμε πόλεμο, αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι»

Νέα μέτρα και δραματική έκκληση για την τήρησή τους -«Eχουμε πόλεμο, αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σήμερα σε μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων.

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται και το ΕΣΥ. Ήδη από το πρωί της Παρασκευής άρχισε η διακομιδή νοσηλευόμενων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου οι πρώτες να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων. Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά τι ισχύει από το πρωί της Παρασκευής

Από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

Το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Παπαευαγγέλου: Έχουμε πόλεμο -Αν έπεφταν σφαίρες, θα μέναμε στο σπίτι

«Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθεια και τις προσωπικές μας θυσίες», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή, διότι το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα και όχι μόνο στη Β. Ελλάδα, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ακόμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί και σε άλλες λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από την νέα αυτή λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Μη γελιόμαστε, οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο και αν υπήρχαν σφαίρες, αντί για τον αόρατο κορωνοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι».

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη τα 673 από τα νέα κρούσματα, 582 στην Αττική

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου, στη συμπρωτεύουσα την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν 673 νέα περιστατικά. Στην Αττική ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 582.

Επίσης, τριψήφιος είναι ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφηκαν σε Λάρισα (105), Μαγνησία (108), Πέλλα (107) και Ημαθία (112).

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-metra-kai-dramatiki-ekklisi-gia-tin-tirisi-toys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου