Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Μένουν εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι γιατροί – Έξαλλος ο κλάδος

Χωρίς έκτακτη οικονομική ενίσχυση μένουν οι γιατροί σε αντίθεση με τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους

Σήμερα, στο δεύτερο κύμα είναι και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Οι γιατροί αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι.

Ήδη οι γιατροί είναι στα κάγκελα, αφού στα social media επικρατεί αναβρασμός, ενώ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξαίρεση των γιατρών.

Για άλλη μία φορά εκτός μένουν οι γιατροί από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, χρειάστηκε να πιέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για να λάβουν το επίδομα.

Η εξαίρεση των γιατρών …προβλέπεται στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου για την στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του υπουργείου Εργασίας, αφού ο κλάδος δεν αναφέρεται καν.

Το επίμαχο άρθρο 66

Ειδικότερα το άρθρο 66 προβλέπει:

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ

Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’152), εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος για τους δικηγόρους και για τους μηχανικούς καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο και για τους οικονομολόγους από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης της παρ. 1, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης και εξειδικεύονται τυχόν ειδικότερα θ ματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’167), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

9 σχόλια:

 1. Σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους που ενισχύονται οι γιατροί αποδυναμώνονται καλούμενοι να ρυθμίσουν τις δόσεις του claw back που αποτελεί ποινή για τις υπηρεσίες που παρείχαν σε έναν οργανισμό που έχοντας το μονοψώνιο κάνει οτι γουστάρει στις πλάτες των παρόχων υγείας που διακινδυνεύουν καθημερινά την ζωή τους εν μέσω πανδημίας εξετάζοντας και περιθάλποντας φορείς και ασθενείς από τον κορωνοϊό για τις υπηρεσίες των οποίων θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα κερατιάτικα της εκτέλεσης παραπεμπτικών. Τουλάχιστον και αν δεν περιληφθούν τελικά στην ενίσχυση ας προκύψει απαλοιφή του claw back με μια γενναία έκπτωση έως και 100%

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ,Μια ζωή τα κορόιδα οι γιατροί...Ανοιχτά τα ιατρεία με τους ασθενείς να μην προσέρχονται επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δικαιολογημένα φοβούνται.Αντιθετα οι λογιστές , οι οποίοι δουλεύουν on line μια χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ καλά κανουν και μας γραφουν στα .......υποδηματα τους τα παλαια!!! Ετσι μας αξιζει τοσο δουλοπρεπεις και ατολμοι που ειμαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με τον ΣΥΡΙΖΑ το περιμέναμε ότι μισούν τους γιατρούς. Τελικά το ίδιο συμβαίνει και με τη Νέα Δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τελικα ψηφιζεται τροπολογια για να δοθει η εκτακτη βοηθεια και σε γιατρους,οδοντιατρους,δικαστικους επιμελητες και γεωτεχνικους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ

   Διαγραφή
 6. Δουλεψτε δουλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το ελληνικό κ@λοκρατος θέλει να παρέχει δωρεάν υγεία με τα λεφτά του ιατρού

  ΑπάντησηΔιαγραφή