Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 29.11.2020
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΜΟΥΣΕΙΟΥ 3
ΤΑΧ. ΚΩΔ. 63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
ΤΗΛ.& FAX:2371024844

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ 

Μετά τις ανακοινώσεις περί αισχροκέρδειας του ιδιωτικού Εργαστηριακού τομέα όσον αφορά στα test του Κορωνοϊού, από τον γ.γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και τις ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, για μόνο 8 ιδιώτες Ιατρούς που έσπευσαν να βοηθήσουν το ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα,έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Διαπιστώνουμε μια συντονισμένη απόπειρα στοχοποίησης του ιδιωτικού Ιατρικού τομέα. Η δημόσια στηλίτευση των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών εν μέσω πανδημίας δεν βοηθά καθόλου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Να θυμίσουμε ότι, ιδιαίτερα στις πόλεις, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί μια διαχρονική αποτυχία της πολιτείας, και ουσιαστικά το κύριο βάρος διαχείρισης τόσο του 1ου όσο και του 2ου κύματος το επωμίστηκαν οι ιδιώτες Ιατροί του πρωτοβάθμιου τομέα. Αυτοί ήταν που λειτούργησαν ως ανάχωμα, ελαττώνοντας την πίεση του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Θα μπορούσε η όποια ενέργεια ελέγχου της τιμής των test COVID να γίνει διακριτικά, σε όλα τα επίπεδα, κατόπιν διαβούλευσης και συναίνεσης των εμπλεκόμενων μερών και χωρίς να εκτοξεύονται κατηγορίες δημοσίως, κίνηση που δεν ωφελεί σε τίποτα παρά μόνο σε προσωπική προβολή. Η στοχοποίηση του ιδιωτικού τομέα θεωρούμε ότι επί της ουσίας αποτελεί άλλοθι για την αργοπορημένη, υποτίθεται κοινωνικού χαρακτήρα, πολιτική παρέμβαση. Πάντοτε κάποιος άλλος ευθύνεται! Απορούμε γιατί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευθεί στα ΜΜΕ και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ δεν προβλέφθηκε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ, ώστε να καταστεί εφικτό οι εξετάσεις για την COVID να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με μια εύλογη τιμή, εξαιρούμενες από rebate και clawback. Θεωρούμε ότι η διατίμηση των test θα έπρεπε να αφορά όλα τα επίπεδα και να επεκτείνεται και στους εισαγωγείς και διακινητές των test. Πού ήταν άραγε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν την άνοιξη η τρομερή έλλειψη σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά είχε εκτοξεύσει τις τιμές τους στα ύψη; Ποιος εκπρόσωπος της πολιτείας βγήκε να στηλιτεύσει όσους πωλούσαν μάσκες και άλλα ΜΑΠ σχεδόν 10 φορές ακριβότερα; Γιατί δεν έγινε διατίμηση και σε μέσα προσωπικής προστασίας, τα οποία λόγω αυξημένων τιμών απλά δεν είναι διαθέσιμα σε επάρκεια για Ιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στα τμήματα COVID Νοσοκομείων, όπου π.χ. αντί ολόσωμων στολών συμβιβάζονται με λύσεις κατώτερης ποιότητας, που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού;

Ελπίζουμε οι ενέργειες του Υπουργείου να μην έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσβαση των πολιτών στα test (καθώς πολλά μικρού και μέσου μεγέθους Διαγνωστικά Εργαστήρια δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της διατίμησης και δεν θα μπορούν να εκτελούν ελέγχους), γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε στρεβλή αποτύπωση του επιδημιολογικού φορτίου του Κορωνοϊού.

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η πολιτεία δεν πρέπει να ψάχνει εχθρούς, εχθρός υπάρχει και είναι ο Κορωνοϊός. Η πολιτεία πρέπει να ψάχνει συμμάχους, και οι χιλιάδες ιδιώτες Ιατροί είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσε να βρει, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που ακόμη μας ταλανίζει. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΑΛΑΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

1 σχόλιο: