Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα θέλουν οι λοιμωξιολόγοι – Οι έξι παράμετροι για την άρση του

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αρθούν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

«Φρένο» βάζουν λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη στη συζήτηση περί ενδεχόμενης άρσης του lockdown στις αρχές του Δεκέμβρη, η οποία έχει πάρει «φωτιά» τις τελευταίες μέρες.

Μετά την πρώτη επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε δεύτερη παράταση με τους λοιμωξιολόγους να βλέπουν μεν πτώση του ιικού φορτίου, όχι όμως και αντίστοιχη μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Το ποσοστό θετικότητας με βάση τα μοριακά τεστ διαμορφώνεται στο 9.68%, σύμφωνα με πληροφορίες. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 12.320 μοριακοί έλεγχοι και 4.106 rapid test, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά 1.193 κρούσματα.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, όπως όλα δείχνουν, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν την αγωνία τους στο ενδεχόμενο ενός πρόωρου ανοίγματος, καθώς οι ΜΕΘ και κλίνες Covid-19 «ασφυκτιούν». Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εισέρχονται λοιπόν σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα με το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα στην καραντίνα.

Το στίγμα στους πολίτες για το πώς θα μοιάζουν οι γιορτές φέτος το έδωσε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα περάσουμε πολύ πιο περιορισμένα με τις οικογένειές μας και, όπως είπε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως με μία οικογένεια ακόμα.

Οι 6 δείκτες που θα δώσουν το πράσινο φως για την άρση lockdown

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και η προαναγγελία για άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου έχει ήδη “παγώσει” ως σενάριο με το υπουργείο Παιδείας να παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι έξι παράμετροι που μελετά το Μαξίμου για μια ενδεχόμενη άρση του lockdown είναι:
ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,
ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων
το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων
ο δείκτης θετικότητας
ο δείκτης Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη
ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έδωσε προτεραιότητα στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
Άνοιγμα μετά τις 21 Δεκεμβρίου θέλουν οι «αυστηροί» λοιμωξιολόγοι

Ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων, το ζήτημα της ενδεχόμενης άρσης του lockdown προκαλεί αντιγνωμίες, με τους επιστήμονες να έχουν χωριστεί σε «στρατόπεδα»: αυτούς που επιμένουν σε σκληρά μέτρα μέχρι και τα Χριστούγεννα και αυτούς που είναι ανοιχτοί σε ένα μικρό διάλειμμα – «ανάσα» για τους πολίτες για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική.

«Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη μερική άρση του lockdown ο καθηγητής σημείωσε ότι «θα ήταν ασφαλές να προσωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος και όταν θα έχουμε αναλύσει πλήρως τα αποτελέσματα που είχαμε από το πρώτο και το δεύτερο lockdown συγκριτικά για να αποφασίσουμε τι μπορεί να ανοίξει».

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπάρχει κούραση αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κόπος μας δεν είναι μάταιος. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς όταν δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Στην ομάδα που επιθυμεί άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου τάσσεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Σχολιάζοντας τη μείωση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», τόνισε. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20.», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν. Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».

«Χείμαρρος» ήταν και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία εξήγησε ότι ο αριθμός θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσουν 10 με 15 μέρες.

«Τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζουμε τα μέτρα όπως πρέπει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου μετά τα εμβόλια».

Γώγος: Μικρή άρση μέτρων 14 – 21 Δεκεμβρίου

Για μικρή άρση του lockdown το διάστημα 14-21 Δεκεμβρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως αρχίζει να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γώγος προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησαν από κοινού με την Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγο και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας.

«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες», ανέφερε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.
Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν πρέπει να ανοίξουμε

Τέλος, υπάρχει και η άλλη άποψη: αυτή των υγειονομικών, οι οποίοι από πρώτο χέρι βιώνουν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη κάνοντας έκκληση να μην αρθεί το lockdown.

«Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα» πρότεινε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως είπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι «τραγική», καθώς δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια στην εντατική. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.» είπε χαρακτηριστικά. 

Εκτίμησε δε ότι το δεύτερο κύμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο θα τελειώσει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία» ενώ τόνισε το τραγικό ρεκόρ της Θεσσαλονίκης, η οποία στις 25 Νοεμβρίου κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το τρίτο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου