Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Τσιόδρας : Η επιθετική έξαρση του ιού που οδήγησε σε lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.


Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού. 


Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.


Οι νοσηλείες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.

Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα φέρει και αύξηση διασωληνωμένων. Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα. 


Ο κ. καθηγητής μίλησε και για το «δυστύχημα του θανάτου» με τον μ.ο. των θανάτων να φτάνει πλέον τους 10 ανά ημέρα.


Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα

.


Όπως τόνισε η διασπορά των fake news αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 


Ο καθηγητής μάλιστα έδωσε και ορισμένα παραδείγματα.

«Μερικοί είπαν ψευδώς πως η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ενώ είπαν στη Νέα Υόρκη το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «φοβόμαστε πως αυτά τα fake news θα επηρεάσουν τον κόσμο και όσον αφορά το εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε θα έχουμε την επόμενη χρονιά».

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται» κατέληξε ο ίδιος.
Όταν μας παρουσίασαν τα μοντέλα αυτή της εβδομάδα ανησυχήσαμε πάρα πολύ

Ο κ. καθηγητής εξήγησε και γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επιθετικός κατά το δεύτερο κύμα.

Ο κ. καθηγητής παρουσίασε μερικά δεδομένα που δίνουν τα πιο διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει.

«Ωστόσο κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά/ Τότε δεν το είδαμε γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε μία επιρροή του κλίματος στην τάξη του 20%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τους προκάλεσε έκπληξη η αυξημένη θετικότητα του και η αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδα.

«Όταν μας παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανησυχήσαμε πάρα πολύ», είπε ο κ Τσιόδρας προσθέτοντας πως πέρα από τα επιδημιολογικά δεδομένα είχαμε και μοριακά δεδομένα όπου δείχνουν πως η επιδημία περιορίστηκαν σε περιοχές που έλαβαν οριζόντια μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου