Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά - Ανησυχία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών - Τεστ για όλους ζητά η ΟΛΜΕ
Protothema.gr

Σε μια εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νέο υγειονομικό πρωτόκολλο. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.

«Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Open η κυρία Γκάγκα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τμήματα θα κλείνουν με 50% συν ένα κρούσματα δηλαδή με πάνω απο τους μισούς μαθητές να έχουν διαγνωστεί με κοβιντ ωστόσο τηλεκπαίδευση δεν θα προβλέπεται για τους ασθενείς αλλά μόνο στην περίπτωση που θα κλείνει ολόκληρο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται με βεβαιώσεις 2 αρνητικών σελφ τεστ την εβδομάδα που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους θα υποβληθούν μέσα σε μια εβδομάδα σε άλλα 2 εργαστηριακά τεστ σε σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ εκτός του σχολικού ωραρίου.

Αν κάθονται πολύ κοντά δίπλα πίσω ή μπροστά από το θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μέσα στην ίδια εβδομάδα θα κάνουν τεστ καθημερινά 2 εργαστηριακά και 5 αυτοδιαγνωστικά.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει όταν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους να προσέλθουν στην εβδομάδα αυτή με δυο επιπλέον βεβαιώσεις αρνητικών εργαστηριακών τεστ που θα γίνονται δωρεάν πέρα από τις δυο βεβαιώσεις αρνητικών τεστ που θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στο σχολείο και βαρύνουν οικονομικά τους ιδίους.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα πρέπει την ιδία εβδομάδα να κάνουν δυο self test.

Πάντως, τεστ σε όλους εμβολιασμένους και μη με κρούσματα ή χωρίς κρούσματα ζητά η ΟΛΜΕ για τη μέγιστη δυνατή προστασία στη λειτουργία σχολείων. «Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να νοσήσουν να είναι ασυμπτωματικοί ή ως κρούσματα με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Και στις δυο περιπτώσεις μεταδίδουν τον ιό»,αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, τα δεδομένα του καλοκαιριού είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε παιδιά ήταν ραγδαία.

Πιο συγκεκριμένα, η «έκρηξη» κρουσμάτων στις ηλικίες έως 17 ετών καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Αναλυτικά:

Απρίλιος 6.802

Μάιος 9.011

Ιούνιος ήταν 2.962

Ιούλιος 13.948

Αύγουστος 19.191

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου