Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση φαρμάκων – Οι δύο νέες ρυθμίσεις

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση φαρμάκων – Οι δύο νέες ρυθμίσεις

Οι δυο νέες αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων

Μαρία Γλένη HR

Ριζικές αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων προωθεί το υπουργείο Υγείας μετά τη νέα μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Υπό την σκιά του νέου αυτού σκανδάλου με τις εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, που προκάλεσε ζημία 3,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται δυο αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πώς παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε πως, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του πολίτη στον οποίο ανήκει ο ΑΜΚΑ, προκειμένου συναινέσει στη συνταγογράφηση.

Να σημειωθεί εδώ ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το e-banking σε ορισμένες συναλλαγές.

Υπουργείο Υγείας: Κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους με την προϋπόθεση να έχει πρώτα ανέβει ψηφιακά η διάγνωση μέσω εξετάσεων σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο και έτσι να πιστοποιείται η ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου».

Η «χρυσή» συνταγογράφηση

Ο τομέας των φαρμάκων πάντως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους Έλληνες ασφαλισμένους, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ που έγινε για λογαριασμό του ΣΦΕΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έτη 2022 και 2023 οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ κατακόρυφες είναι οι αυξήσεις των κονδυλίων που πρέπει να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην κοινωνική ασφάλιση ως υποχρεωτική διαδικασία με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης.

4 σχόλια:

  1. Τελικά μπορούμε να κάνουμε την υποβολή Αυγούστου 2024 η ακόμη δεν γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟ,ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ,ΚΑΙ ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα διεκπεραιώνει ο φροντιστής τους.
      Από το κινητό που δηλώθηκε στην άυλη και γενικότερα καλό θα κάνει να επισκέπτονται δια ζώσης τον γιατρό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τουλάχιστον οι φροντιστές.
      Δεν είναι delivery η υγεία να παραγγέλνεις από τηλέφωνο και όταν σου λένε έλα στο ιατρείο να υπάρχει ενημέρωση για την υγεία του ασθενή και να γραφτούν έστω και έτσι οι δέουσες εξετάσεις και η δέουσα αγωγή να βρίσκει ο κάθε ένας χίλιες δικαιολογίες ότι δε μπορεί.

      Διαγραφή