ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Η απόφαση υπεγράφη από την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου και ελήφθη λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί ασυμβίβαστου καθώς είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας & Νήσων.
Η έκδοση απόφασης αυτοδίκαιης έκπτωσης του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέα Σοφιανόπουλου λόγω παραβίασης του νόμου περί ασυμβίβαστου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τάραξε χθες την τοπική κοινωνία. Για στημένη κομματική διαδικασία που στηρίχτηκε σε φωτογραφικό νόμο για τον ίδιο κάνει λόγο ο κ. Σοφιανόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι «ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, προέβη στην έκδοση απόφασης αυτοδίκαιης έκπτωσης του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, λόγω παραβίασης εκ μέρους του, της νομοθεσίας περί ασυμβίβαστου, με την ταυτόχρονη κατοχή της θέσης του προέδρου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας & Νήσων ΣΠΕ».
Η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή όπως σημειώνει «κατόπιν καταγγελίας φαρμακοποιών στις δικαστικές αρχές, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του επίδικου ασυμβίβαστου, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας (άρθρο 79 του ν. 4812/2021 -ΦΕΚ Α’ 110-όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του ν. 4816/2021), της υπ’ αριθμόν 684/2024 απόφαση του ΣτΕ και σχετικού εγγράφου του υπουργείου Υγείας. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις και υποδείξεις προς συμμόρφωση με τις νομικές του υποχρεώσεις, ο έκπτωτος πρόεδρος δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί η υφιστάμενη σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που καθιστούσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγκασμένη να προβεί στη νομική της υποχρέωση κατά τα ανωτέρω».
Τέλος γνωστοποιεί ότι: «Η αυτοδίκαιη έκπτωση του προέδρου του Φαρμακευτικού
Συλλόγου Αχαΐας έχει τεθεί σε άμεση ισχύ και απορρέει ως νομική υποχρέωση σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, ενόψει και της κατά τα ανωτέρω γνωστοποίησης των παράλληλων και ασυμβίβαστων ιδιοτήτων του καθ’ ου η διοικητική πράξη».
Κληθείς από την «Π», ο κ. Σοφιανόπουλος απάντησε αρχικά ότι θα παραμείνει στη
θέση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, μέχρι να παραλάβει το έγγραφο της απόφασης και πως «η Δικαιοσύνη, στην οποία και θα προσφύγουμε άμεσα, θα κρίνει την υπόθεση, καθώς η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου εκτιμά πως δεν υφίσταται τέτοια αρμοδιότητα στην Περιφέρεια».
Πέραν αυτού εκτιμά ότι: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργώντας ως κομματικό όργανο υλοποίησε επίσης έναν κομματικό κυβερνητικό νόμο, μετά από καταγγελίες μελών της ΝΔ με καθαίρεση από το αξίωμα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, όπου έχω εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία από το σώμα λόγω της ταυτόχρονης προεδρίας μου σε ένα διαφορετικό σώμα. Ο νόμος αυτός στον οποίο στηρίχτηκε η καθαίρεσή μου είναι δημιούργημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και ως πρωτοφανές γεγονός αναφέρθηκε ονομαστικά σε εμένα μέσα στην ελληνική Βουλή. Είναι δηλαδή φωτογραφικός.
Ηταν ένα νομοσχέδιο με τις ευλογίες του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αν όχι και πρότασή τους προς τον υπουργό».
«ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ»
Ο κ. Σοφιανόπουλος αναφέρει ότι αυτό συνέβη «ως αντεκδικητική πράξη στην υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσής μας, να σταματήσουμε να χορηγούμε τα δωρεάν σελφ τεστ μετά την 8η Ιουνίου του τότε έτους, όπως προέβλεπε και η προγραμματισμένη συμφωνία. Το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά εμποδίζει τον συνδικαλισμό στους Συνεταιρισμούς, όταν είσαι στο προεδρείο των ΦΣ, δηλαδή δεν σου επιτρέπει να είσαι ούτε απλό μέλος σε ΔΣ Συνεταιρισμών».
Καταλήγοντας ο κ. Σοφιανόπουλος θέτει αντίστοιχο θέμα για την αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αννα Μαστοράκου, η οποία είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
«Το χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι την καθαίρεσή μου υπογράφει η κ. Μαστοράκου, η οποία είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος, δεδομένο που η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει ως ασυμβίβαστο. Οπως ασυμβίβαστο δεν το κρίνει η ίδια, αλλά και ο κ. Φαρμάκης.
Ερωτηθείσα σχετικά από την «Π», η κ. Μαστοράκου απάντησε: «Σε ό,τι με αφορά δεν υπάρχει τέτοιο ασυμβίβαστο. Διοικητικά και νομικά προβλέπεται ότι εάν προκύψει κάτι και η Περιφέρεια είναι εποπτεύουσα αρχή σε υπόθεση του Ιατρικού Συλλόγου, αυτή αναπέμπεται στον περιφερειάρχη. Και φυσικά δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία περί ασυμβίβαστου. Αναφέρω ως παράδειγμα και την περίπτωση του Γιώργου Πατούλη που ήταν περιφερειάρχης Αττικής και ταυτόχρονα πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών».
Στο ερώτημά μας εάν υπάρχει προηγούμενο για αντίστοιχη υπόθεση, η κ. Μαστοράκου μάς ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια είχε εφαρμοστεί ο νόμος από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων. Μάλιστα ο δεύτερος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επικύρωσε το ασυμβίβαστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου