Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Αίτημα για συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών και συζήτηση λύσεων για το ζήτημα του clawback.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λάρισα, 24/09/2024

Θέμα: ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Κατόπιν των πρόσφατων αιφνιδιαστικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την ταυτόχρονη απαίτηση των υπολειπόμενων οφειλών των ετών 2021, 2022 και 2023 που απορρέουν από την εφαρμογή του μέτρου του clawback, ο κλάδος των εργαστηριακών ιατρών της χώρας, ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντιμετωπίζει πλέον άμεσα την απειλή της χρεοκοπίας. Το γεγονός αυτό, θα έχει σημαντικότατες οικονομικές συνέπειες καθώς συνεπάγεται τις μαζικές απολύσεις, ως επί τω πλείστον, εξειδικευμένων επιστημόνων (υπενθυμίζεται ότι στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα της χώρας απασχολούνται > 10000 εργαζόμενοι) καθώς και την αδυναμία αποπληρωμής των επιχειρηματικών υποχρεώσεων των πληττόμενων προς τις Τράπεζες και τους προμηθευτές τους. Κυρίως όμως, η οικονομική κατάρρευση των
ιδιωτικών Ιατρικών Εργαστήριων εγκυμονεί ολέθριους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία καθώς θέτει εν κινδύνω την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες πρόληψης και εξω-νοσοκομειακής περίθαλψης - λαμβάνοντας υπόψη και τις εγγενείς αδυναμίες του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει σε ανάλογες ανάγκες, ιδιαιτέρως σε περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας.

Επανειλλημένως, η κατάθεση εκ μέρους μας, πληθώρας προτάσεων βασιζόμενων στη σύγχρονη ιατρική πρακτική και τεκμηριωμένων με σειρά αναλογιστικών μελετών προς τον Υπ. Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του με στόχο την εκπόνηση και εφαρμογή ενός οικονομικά βιώσιμου και ορθολογικού σχεδιασμού στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα παρά έωλες – και αίολες - υποσχέσεις ως συνέχεια της 12 ετούς πλέον προκλητικής απραξίας για την εξεύρεση λύσεων που σχετίζονται με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα πολίτη.
Ενόψει του σοβαρότατου κινδύνου που δυστυχώς πλέον ελλοχεύει για την εύρυθμη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος της χώρας και τη αδιάλειπτη παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς η έλλειψη διαγνωστικών υπηρεσιών φέρει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη νοσηρότητα όσο και στη θνητότητα των πολιτών, ζητούμε να δεχθείτε σε άμεση συνάντηση τους εντεταλμένους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Ιατρών Ελλάδος εγκαινιάζοντας μια διαδικασία συμμετοχικού, διαρκούς και ουσιαστικού διαλόγου που αφορά το μέλλον της Υγείας στη χώρα μας.

Θέματα συζήτησης θα είναι η χρηματοδότηση της εργαστηριακής ΠΦΥ , η διαγραφή
του τεχνητού χρέους και του clawback.
Eκ του Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου