Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν τη διαφορά

iefimerida.gr
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Συνάδελφος μου περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής στα επείγοντα. Πριν κάμποσες μέρες στην Αθήνα ξημερώματα αισθάνεται ισχυρό πόνο στο υπογάστριο που δεν υποχωρεί με σπασμολυτικά/αναλγητικά.

Ανησυχεί εύλογα και τηλεφωνεί σε ιδιωτική κλινική δίπλα στο σπίτι του, δηλώνει ότι είναι γιατρός και ζητά να μάθει εάν δέχονται επείγοντα περιστατικά. Η υπεύθυνη τον διαβεβαιώνει στο τηλέφωνο καταφατικά και αρχίζει να του περιγράφει το οικονομικό κόστος για κάθε διαδικασία που ίσως χρειαστεί. Σοκαρισμένος κλείνει το τηλέφωνο και με ταξί στις 3 το πρωί πηγαίνει στο Ιπποκράτειο που εφημερεύει. Ο εφημερεύον της διαλογής ασθενών τον παραπέμπει άμεσα στο εφημερεύον χειρουργικό. Σε σύντομο χρόνο του γίνεται η φυσική εξέταση, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία). Το πρωί ο συνάδελφος έχει διάγνωση και θεραπεία ως περιπατητικός ασθενής και επιστρέφει στο σπίτι του. Δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση.

Μια χώρα ευρωπαϊκή, με ενδιαφέρον για τον πολίτη οφείλει να διαθέτει δημόσια νοσοκομεία με σύγχρονη τεχνολογική υποδομή και στελέχωση με τον αναγκαίο προσωπικό. Τα δημόσια νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν τα επείγοντα και τις περισσότερες φορές τα πιο δύσκολα περιστατικά.

Η αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις μιας κοινωνίας, μαζί με αυτές στην παιδεία, με πολλαπλασιαστική επίδραση τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική της πρόοδο.

Μια κοινωνία με ανασφαλείς πολίτες στα βασικά θέματα προστασίας της υγείας δεν είναι παραγωγική ούτε επιχειρηματικά, οικονομικά, ούτε πολιτισμικά. Μια τέτοια κοινωνία διώχνει τους νέους πολίτες της στην μετανάστευση, προσβάλει τους ηλικιωμένους πολίτες της αφήνοντας τους στο έλεος της φθοράς της γήρανσης και βέβαια αποτρέπει τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομική, κοινωνική και εθνική επιβίωση της.

Τα δημόσια νοσοκομεία μας χρειάζονται καλοπληρωμένους γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να προσελκύσουν σημαντικούς και έμπειρους επιστήμονες. Η σοβαρή αύξηση των αποδοχών τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για την σοβαρή και διατηρήσιμη στελέχωση τους. Όλες οι άλλες παρεμβάσεις έπονται. Τα δημόσια νοσοκομεία μας είναι αποτελεσματικά κυρίως από την ποιότητα και την ποσότητα των υγειονομικών τους. Είναι σοκαριστικό ένας χειρουργός διευθυντής δημοσίου νοσοκομείου στην χώρα μας να έχει μισθό 2.200 ευρώ και ο αντίστοιχος Ρουμάνος περίπου 6.000 ευρώ με τις εφημερίες του.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει δημόσια νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα και να πληρώσει το ανάλογο οικονομικό τίμημα. Αλλιώς τα χρήματα αυτά θα τα πληρώνει στο πολλαπλάσιο από τον προσωπικό και οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών της στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι πολίτες οφείλουμε να απαιτούμε από την Πολιτεία και τους πολιτικούς την σημαντική και βέβαια τεκμηριωμένη και ορθολογική οικονομική ενίσχυση της υγείας και της παιδείας. Επιτακτικά και διαρκώς. Οφείλουμε να αναδείξουμε το θέμα αυτό ως κύριο για την επιλογή της ψήφου μας. Αποτελεί ευθύνη μας γι αυτή καθεαυτή την πατρίδα, την πρόοδο της και την εθνική μακροημέρευση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου