Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Πλεόνασμα προβλημάτων στο ΕΣΥ

Σοβαρές ελλείψεις στις μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας καταδεικνύει έρευνα



Ερευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας διενήργησε, ενόψει της ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οπως προκύπτει, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και οι μεγάλες αναμονές για ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις. Ενδεικτικά, στο ΑΧΕΠΑ από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι τέσσερις λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Η αναμονή για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων μπορεί να ξεπεράσει τον χρόνο. Στο Θεαγένειο και στο Ιπποκράτειο, 30% των οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες είναι κενές. Στο Ιπποκράτειο λειτουργούν οι 6 από τις 14 αίθουσες. Υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι, έναντι 28 που προβλέπονται από το οργανόγραμμα. Στα ΤΕΠ του «Παπαγεωργίου» η αναμονή είναι 6 έως 8 ώρες. Λειτουργούν 10 από τις 14 αίθουσες χειρουργείων. Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι εγγεγραμμένα περίπου 10.000 περιστατικά.

Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Μακεδονίας, οι παθολόγοι είναι μια «σπάνια» ειδικότητα και οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, ενώ μεγάλα κενά υπάρχουν και σε αναισθησιολόγους και ακτινολόγους. Ενδεικτικά, σοβαρή έλλειψη παθολόγων εντοπίζεται στα νοσοκομεία Νάουσας, Σερρών, Γιαννιτσών, Κιλκίς (έχει μόνο έναν μόνιμο παθολόγο), Πτολεμαΐδας, Γρεβενών (μόλις δύο μόνιμοι), Δράμας (μία μόνιμη) και Ξάνθης (δύο μόνιμοι παθολόγοι). Προβλήματα εντοπίζονται και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του νοσοκομείου Κιλκίς. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με κτίρια του 1938 και του 1952, όπου στεγάζονται κλινικές με πεντάκλινους, εξάκλινους και οκτάκλινους θαλάμους και σημειώνονται συχνές πτώσεις σοβάδων και γυψοσανίδων σε χώρους του νοσοκομείου.


Τι πιστεύουν

Οι έξι στους δέκα πολίτες της Βόρειας Ελλάδας δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ και ένας στους δύο εκτιμά ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η ποιότητα των υπηρεσιών έχει χειροτερεύσει, όπως επίσης καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε τον Ιούλιο η εταιρεία «to the point» για λογαριασμό του Iατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Την ίδια στιγμή η υπερεργασία, οι κακές συνθήκες εργασίας και οι ελάχιστες ευκαιρίες για ερευνητικό έργο κάνουν έξι στους δέκα νέους γιατρούς της Θεσσαλονίκης να σκέφτονται να φύγουν εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, σε δείγμα 1.102 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το 56,7% των συμμετεχόντων δήλωσε δυσαρεστημένο από το ΕΣΥ και ικανοποιημένο το 26,7% (ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο είναι το 14,5%), ενώ το 2% δεν απάντησε. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έρευνα του 2023 οι μισοί συμμετέχοντες (50%) είχαν δηλώσει δυσαρεστημένοι, το 2022 το 39,8% ήταν δυσαρεστημένο και τον Ιούνιο του 2020 το 38,1%.

Η αναμονή για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων μπορεί να ξεπεράσει τον χρόνο – Στο Θεαγένειο και στο Ιπποκράτειο, 30% των οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες είναι κενές.

«Οι αρνητικές απόψεις για το ΕΣΥ γιατρών και πολιτών θυμίζουν εποχές προ COVID-19», σχολίασε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και πρόσθεσε: «Η δυσαρέσκεια του γενικού πληθυσμού είναι η υψηλότερη των τελευταίων πέντε χρόνων και ο ένας στους δύο θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει». Ειδικότερα, το 48,7% όσων συμμετείχαν εκτιμά ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, το 26,3% ότι έχει βελτιωθεί και το 19,4% θεωρεί ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα.


Αύξηση κόστους

Δύο στους τρεις πολίτες (66,1%) επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία για την περίθαλψή τους, το 35,7% τα νοσοκομεία, το 20,2% συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το 8,2% κέντρα υγείας και το 6,4% ιδιωτικά πολυϊατρεία ή κλινικές (στη σχετική ερώτηση υπήρχε η πιθανότητα πολλαπλών απαντήσεων). Από τους συμμετέχοντες, 72,1% εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί, 22,5% ότι έχει μείνει ίδιο και 0,8% ότι έχει ελαττωθεί. Ενα μεγάλο ποσοστό (43,8%) θεωρεί ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας. Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία, αρνητική άποψη έχει το 50% και θετική το 30,8%.


Αρνητικά αξιολογούν το σύστημα υγείας και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης (61,6%). Οσον αφορά τα εισοδήματά τους, το 43,7% απάντησε ότι έχουν μείνει ίδια τα τελευταία τρία χρόνια, όταν μάλιστα αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν. Ειδικά όσον αφορά τους νέους γιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικούς), το 59% σκοπεύει να συνεχίσει την άσκηση της ιατρικής εκτός Ελλάδας. Η απογοήτευση των νέων γιατρών εστιάζεται στην εκπαίδευση, στις ερευνητικές ευκαιρίες και στις συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά, τρεις στους τέσσερις νέους γιατρούς (75,6%) δηλώνουν απογοήτευση για τις ερευνητικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, 70% ότι πάσχουν από σύνδρομο burn out, 56% ότι δεν τηρείται το ωράριο εργασίας και 61% εκφράζουν απογοήτευση από την κτιριακή υποδομή του νοσοκομείου όπου εργάζονται.

Τα ευρήματα των ερευνών παραδόθηκαν σε υπόμνημα του ΙΣΘ, με προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων στην υγεία, στον πρωθυπουργό και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου