Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμική αντίδραση του Ιατρικού κόσμου για το Σχέδιο Νόμου

 Γράφει ο/η  Ανθή Αγγελοπούλου // 02 Σεπτεμβρίου 2011 // Πολιτική της υγείας

ΟΕΝΓΕ: «Η κατεδάφιση του τομέα της Υγείας συνεχίζεται”
Για κατεδάφιση της υγείας από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο μιλά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών
Ελλάδος επισημαίνοντας ότι «ο πιο υπάκουος στην τρόικα Υπουργός της Κυβέρνησης συνεχίζει την κατεδάφιση της περίθαλψης του ελληνικού λαού κατ’ εντολή “των δανειστών μας”, όπως ομολογεί ο ίδιος».
Η ανακοίνωση συνεχίζει στο ίδιο κλίμα τονίζοντας ότι, κάθε νομοθέτημα του υπουργού υποβαθμίζει όλο και περισσότερο τις παροχές υγείας και, συγχρόνως, στραγγαλίζει επαγγελματικά τον ιατρικό κόσμο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Μέσα στον τελευταίο μόνο μήνα:
  1. Προσπαθεί να μορφοποιήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφήνοντας έξω από το σύστημα τους μισούς και πλέον γιατρούς, και αμείβοντας τους άλλους με μπλοκάκι με εξευτελιστικό τρόπο. Γιατί είναι εξευτελιστική η αμοιβή των 1000 ευρώ ακαθάριστα και χωρίς ασφάλιση.
  2. «Απελευθερώνει» τάχα το από πάντα απελευθερωμένο ιατρικό επάγγελμα, για να επιτρέψει σε μη γιατρούς να το ασκήσουν σαν επιχειρηματίες υγείας στην πλάτη μας και στου «κασιδιάρη το κεφάλι».
Συγχρόνως, δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλογιατρούς να ανοίξουν αλυσίδα ιατρείων σε πολλές περιοχές της χώρας, για να κλείσουν το μοναδικό ιατρείο του μέσου γιατρού, και να οδηγήσει σε επαγγελματικό αφανισμό τους νέους γιατρούς. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θυμίζει σκηνικό ζούγκλας και μαθηματικά οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών.
  1. Μειώνει τα οργανικά δημόσια κρεβάτια κατά 30% προκειμένου να μειώσει τους γιατρούς ειδικευμένους και ειδικευόμενους του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Αυτό διατάσσει η τρόικα, αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτα και αδιαμαρτύρητα, την ίδια ώρα που οι ανάγκες του κόσμου, λόγω της πολιτικής που μας επιβάλλουν, έχουν αυξήσει την προσέλευση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατά 30% μέχρι τώρα.
  2. Παραχωρεί 550 κρεβάτια Δημόσιων Νοσοκομείων και μάλιστα τα καλύτερα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) για να αυξήσουν αυτές τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τη δημιουργία μέσα στα νοσοκομεία νοσηλευομένων 2 ταχυτήτων και στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό.
  3. Κάθε χρόνο μειώνει όλο και περισσότερο τις ήδη απαράδεχτα χαμηλές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.
Και όλ’ αυτά επειδή το πολιτικό θράσος περισσεύει αφού ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να αναμορφώσουν, βελτιώσουν, αναβαθμίσουν, τέλος πάντων, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Αιδώς Αργείοι».
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ κλείνει επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμες οι στιγμές και προτρέποντας το σύνολο του ιατρικού κόσμου να αντιδράσει.
Σε προηγούμενη δήλωσή του το ΔΣ της ΟΕΝΓΕ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας επισήμαινε ότι, «ο κ. Λοβέρδος φιλοδοξεί να πετύχει δύο στόχους με μία σφαίρα: ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να ισοπεδώσει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, με το σημερινό σχέδιο νόμου επιχειρεί να διαλύσει και το εναπομείναν ΕΣΥ, δίνοντας δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια Νοσοκομεία*.
«Αγνοούμε λέει η ανακοίνωση, με ποιους συζήτησε ο πολυπράγμων κ. Λοβέρδος αυτές τις ρυθμίσεις και πολλές ακόμη που περιέχονται στο σχέδιο νόμου. Πάντως η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών τις πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους του τύπου, γεγονός ενδεικτικό του σεβασμού που τρέφει ο υπουργός για όσους θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις νομοθετικές του ακροβασίες.
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εισβολή ιδιωτών στα δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και στην επικείμενη εισβολή των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ακυρώσουμε αυτές τις καταστροφικές επιλογές στην πράξη».

*Άρθρο 29
«Γιατρός που θα συμβάλλεται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν.3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά.

ΕΙΝΑΠ: “έπεσαν οι μάσκες!”
«Ο υπουργός Υγείας χωρίς αρχές, αρχή και τέλος συνεχίζει το έργο του: την κατεδάφιση του ΕΣΥ.
            Μέσα στο άγχος και την αγωνία του να ανεύρει γιατρούς – κορόιδα να στελεχώσουν με εξευτελιστικές αμοιβές τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
  1. 1.Εκμαυλίζει τους υποψήφιους για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τη δυνατότητά τους να κάνουν απογευματινά ιατρεία και στα νοσοκομεία, πέρα από το ιδιωτικό τους ιατρείο.
  2. 2.Επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο έξω από το νοσοκομείο.
Έτσι, ο κ. Λοβέρδος επιτυγχάνει με μια κίνηση το ακατόρθωτο: Βγάζει τους πανεπιστημιακούς από το ΕΣΥ και βάζει στο ΕΣΥ τους ιδιώτες γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Και όλα αυτά «καμουφλαρισμένα» μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις δημόσιες δομές της φυσικής αποκατάστασης και της Πρόνοιας.         
Μ’ αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται και ό,τι έχει απομείνει από τη φιλοσοφία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος θα επιζητά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να πληρώνει γι’ αυτές.
            Τα πιο πλατιά στρώματα της κοινωνίας θα πληγούν και απ’ αυτό το Νόμο, και ασφαλώς δεν θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στο σύστημα υγείας με υπογραφή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της τρόικας».

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά όπου με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ενημέρωση του Συλλόγου σχετικά με το Σχέδιο Νόμου έγινε από τα ΜΜΕ και όχι από τι υπουργείο Υγείας.

Δείτε την ανακοίνωση
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με έκπληξη ενημερώθηκε από δημοσιογραφικές πηγές και όχι από το Υπουργείο Υγείας (όπως τελευταία συνηθίζεται) για το Σχέδιο Νόμου «Ανασυγκρότηση Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις….
            Ο Υπουργός Υγείας στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να διασπάσει τις προ-γραμματισμένες κινητοποιήσεις όλου του Ιατρικού Κόσμου, που αρχίζουν 6 & 9 Σεπτεμβρίου, ενόψει
  • του ΕΟΠΥΥ
  • της συγχώνευσης Νοσοκομείων
  • της παραχώρησης κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
  • της εισβολής στην Υγεία εξωιατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων
με ασάφεια, προχειρότητα και χωρίς προγραμματισμό και αγνοώντας -ίσως- τις επικρα-τούσες συνθήκες στα Δημόσια Νοσοκομεία, πετάει ως πυροτέχνημα το άρθρο 29, όπου αναφέρεται ότι «ο ιατρός του ΕΟΠΥΥ θα δύναται να πραγματοποιήσει ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου έως μία ημέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.
            Καλούμε τον Υπουργό Υγείας στα πλαίσια της προστασίας της Υγείας των Πολιτών και των εργασιακών σχέσεων όλων των ιατρών, που υπηρετούν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη να αποσαφηνίσει -ως οφείλει- τις πραγματικές του προθέσεις. Οι πειραματισμοί δεν θα αποδώσουν ! Αν θέλει να προστατεύσει το αγαθό της Υγείας, να έρθει σε διάλογο με τους θεσμοθετημένους Ιατρικούς φορείς, τους οποίους περιστασιακά θυμάται και οι οποίοι γνωρίζουν και υπηρετούν την Υγεία. Διερωτόμεθα δε, την επαναφορά δικαιώματος ιατρείου στους Πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που εσείς είχατε καταργήσει, η Τρόικα την επέβαλε ;
            Τελειώνοντας, σας συνιστούμε να απομακρύνεται από κοντά σας τους ανθρώπους που σας εισηγούνται τέτοιες φωτογραφικές διατάξεις, διότι κακό κάνουν σε σας, αλλά κυρίως στους Πολίτες που αυτή τη στιγμή βάλλονται από παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου