Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ


07/09/2011
Ξεσπαθώνουν, και πάλι, οι γιατροί κατά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζουν οι γιατροί το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η ηλεκτρονική διεύθυνση e-diagnosis, μία εκ των δύο διευθύνσεων μέσω της οποίας γίνεται η χορήγηση συνταγών για φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, είναι διάτρητη και δεν υποστηρίζει κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας.


Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr


Αποτέλεσμα είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών να κινδυνεύουν να πέσουν ανά πάσα στιγμή στα χέρια οποιουδήποτε επιτήδειου, ο οποίος μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση στους κωδικούς που χρησιμοποιούνται, ενώ ο οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει ηλεκτρονικά το όνομα του φαρμάκου που αναγράφεται σε μία ηλεκτρονική συνταγή ή ακόμη και να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο της αρεσκείας του ή και ναρκωτικό.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την πανιατρική πανελλαδική απεργία των γιατρών στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.
“Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση δεν είναι πιστοποιημένη ως προς την ασφάλειά της, γεγονός που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμη στον οποιονδήποτε. Αυτό διαπιστώθηκε έπειτα από πιστοποιημένη έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Γιατρών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΟΠΑΔ με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας ήδη από τις 25 Αυγούστου. Έπειτα από 13 ημέρες θα περιμέναμε να γίνει έστω ανάκληση και αλλαγή όλων των κωδικών ασφαλείας από τον ΟΠΑΔ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Γι’ αυτό ενημερώσαμε τον εισαγγελέα”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι στην αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον εισαγγελέα τονίζεται ότι “τα πιστοποιητικά ασφαλείας χορηγούνται από διεθνώς εγκεκριμένους φορείς και παρέχουν αυτόματη κρυπτογράφηση των κωδικών και λοιπών στοιχείων που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου αμφίδρομα μεταξύ του site και του χρήστη. Επειδή οι ιατροί έχουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και στο e-diagnosis και στο e-syntagografisi (συνταγογράφηση φαρμάκων) προκύπτει κίνδυνος, ο οποίος αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία στην υποθετική περίπτωση της υποκλοπής κωδικών με άμεση συνέπεια τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων όσον αφορά τόσο την έκδοση φαρμακευτικής συνταγής όσο και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σχετικά με τις παθήσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου