Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Στον αέρα οι καρκινοπαθείς! Ξέμειναν από φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο τα νοσοκομεία!

Παρασκευή 25 Μάιος 2018

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας αφού τα δημόσια νοσοκομεία ξέμειναν από φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο

Είδος πολυτελείας, φαίνεται ότι είναι ένα φθηνό βασικό αντικαρκινικό φάρμακο, για τους χιλιάδες καρκινοπαθείς συμπολίτες μας οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν να το βρούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το etoposide, βρίσκεται σε διαρκή έλλειψη αν και θεωρείται βασικό αντινεοπλασματικό φαρμάκο, που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/bulletin/volumes/94/10/BLT-15-163998-table-T1.html).

Μάλιστα το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018

ΕTOPOSIDE/PHARMACHEMIE SOL.INF 100MG/5ML VIAL ETOPOSIDE Έλλειψη 15/4/2018 έως 20/8/2018, εισάγεται μέσω του ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου από τον ΕΟΦ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω Ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Πάντως υπολογίζεται ότι οι ανάγκες της χώρας μας για το εν λόγω φάρμακο αγγίζουν τις 5.000 δόσεις μηνιαίως ενώ ο ΙΦΕΤ από την πλευρά του προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου