Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Προσωπικός γιατρός: Έρχονται νέα κίνητρα για τους γιατρούς από το τέλος Σεπτεμβρίου


Ο θεσμός έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω της έλλειψης γιατρών

Νέα κίνητρα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στον ιατρικό κόσμο από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται στο σύνολο του ο «προσωπικός γιατρός».

Ο θεσμός έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω της έλλειψης γιατρών, ενώ μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι πολίτες έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν προσωπικό γιατρό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό για να εγγραφούν.

Η κυβέρνηση λόγω των δεσμεύσεων που έχει στα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει άμεσα να βρει λύση για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με προσωπικό γιατρό γι’ αυτό και ήδη υπάρχει σχέδιο με νέα κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δίκαιους πολίτες.

Με βάση το πλάνο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr -μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να ανακοινωθούν νέα κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να δεχθούν να συμμετάσχουν στον θεσμό. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται και από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr εδώ και καιρό, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει επιπλέον αμοιβή στους γιατρούς που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα και θα γίνουν προσωπικοί γιατροί, για κάθε επιπλέον εργαστηριακή εξέταση που θα πραγματοποιούν.

Θα πρόκειται για μία επιπλέον αμοιβή η οποία ήδη δίνεται στους καρδιολόγους που έχουν γίνει προσωπικοί γιατροί όταν πραγματοποιούν επιπλέον εξετάσεις στους εγγεγραμμένους πολίτες.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το ακριβές ποσό που θα δοθεί για τις επιπλέον αυτές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει κοντά 20 εκατ. ευρώ τα οποία προτίθεται σε αυτή τη φάση να διαθέσει στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να δημιουργήσουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στους πολίτες που θα τους επισκεφτούν για πρώτη φορά.

Θα πρόκειται για ένα ξεχωριστό κονδύλι το οποίο θα δίνεται και σε γιατρούς χωρίς να έχουν σύμβαση ως προσωπικοί γιατροί με τη μόνη υποχρέωση να δημιουργήσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για τους ασθενείς.

Είναι ένα σχέδιο που είχε τεθεί και πάλι στο τραπέζι πριν από λίγους μήνες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί λόγω και των εκλογών. Ωστόσο η ρύθμιση αυτή δεν έχει «κλειδώσει» από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ μελετώνται και οι ισορροπίες με τους γιατρούς που είναι ήδη προσωπικοί γιατροί.

Πριν όμως δρομολογηθούν όλα αυτά τα κίνητρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κάνει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των γιατρών ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και να μπορέσει να προχωρήσει ο προσωπικός γιατρός.

Μέχρι τότε περίπου οι μισοί δικαιούχοι πολίτες της χώρας δεν θα διαθέτουν δωρεάν γιατρό για τις πρώτες ιατρικές τους ανάγκες, αφού μόνο οι μισοί κατόρθωσαν και βρήκαν γιατρό κοντά στην περιοχή τους.

Παράλληλα λύση αναζητείται από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για τον προσωπικό παιδίατρο, καθώς μέχρι στιγμής ο κλάδος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στο εγχείρημα εάν δεν αμειφθεί με συγκεκριμένα ποσά.

Έως τότε όμως οι γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τον παιδίατρο με χρήματα από την τσέπη τους, καθώς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι ούτε στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται πάντως για έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς η κεντρική κυβέρνηση πιέζει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τον προσωπικό γιατρό προκειμένου να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άλλωστε χωρίς προσωπικό γιατρό αλλά και χωρίς ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας δεν μπορεί να δημιουργηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία.

8 σχόλια:

 1. Ο λογος που κοπτονται οι κυβερνωντες και αυτοι και οι προηγουμενοι ,ειναι οι ευωπαικες δσμευσεις και τιποτε αλλο .Οι σοβαροι γιατροι θα πρεπει να μην ασχοληθουν καθολου ουτε να δωσουν σημασια στις συναντησεις εκπροσωπων -υπυγ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα σας.
  Μία διόρθωση, υπάρχουν οι οικογενειακοί παιδίατροι ΕΟΠΥΥ, με σύμβαση από το 2018. Όσοι γονείς πρόλαβαν να εγγράψουν τα παιδιά τους έως τον Οκτώβριο του 2022 (οπότε ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε τις εγγραφές στο σύστημα) δεν πληρώνουν, δικαιούνται δύο δωρεάν επισκέψεις κάθε μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αρχιμήδης Αναγνώστου28 Αυγούστου 2023 στις 9:03 μ.μ.

  Θα αμείβονται οι προσωπικοί ιατροί για τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα γράφουν και οι εργαστηριακοί θα πληρώνουν clawback

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πως αλλιώς θα βγει η μισθοδοσία των κλινικών αν δεν την πληρώνουν οι εργαστηριακοί

   Διαγραφή
  2. Δεν κατάλαβες. Θα αμοίβονται με clawback για τις εργαστηριακές εξετάσεις, που κάνουν οι ίδιοι... Για ένα Triplex πχ. 22€... ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος σου ζητάει 100€.... Σε ηλίθιους απευθύνονται...; Σπούδασε ως τα 40 για να σε δουλεύουν με φραγγοδίφραγγα... Γι αυτό το σύστημα είναι αποτυχημένο και δεν πρόκειται υπό αυτές τις συνθήκες να αποδώσει.... 50€ επίσκεψη στο εξωτερικό και στην αγορά, 2-3€ στην Ελλάδα... Όχι άλλη ξεφτίλα για τους γιατρούς πια... 2,2 δισεκατομμύρια έσοδα πάνω από τον στόχο στο επτάμηνο, δεν μπορούν να βρουν 300 εκατομμύρια για το clawback αλλά έχουν για όλα τα άλλα... Ποιον δουλεύετε κύριοι...; Κάνετε καλά τον κόσμο, κύριοι υπουργοί μόνοι σας...! Ο γιατρός θα δουλέψει ιδιωτικά με αξιοπρέπεια .... τη δωρεάν υγεία ξεχάστε την... Την στείλατε περίπατο φαρδιά πλατιά με την υπογραφή σας...!

   Διαγραφή
  3. ..οι εργαστηριακοί τα κορόϊδα.

   Διαγραφή
 4. Oι φιλοκυβερνητικοι συλλογοι σε ρολο Δουρειου ιππου !Το αντιθετο θα με εξεπλητε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάθε φυσιολογικός γιατρός που θέλει μια ποιότητα στην εργασία του και στη ζωή του ιδίου και της οικογένειας του θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα !!!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή