Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Τον Εθνικό Φάκελο Υγείας θα υλοποιήσουν Cosmote – Byte: Έργο 46 εκατ. ευρώ

Συντάκτης: Virus

Το έργο του Εθνικού Φάκελου Υγείας ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών Cosmote – Byte ύστερα από διαγωνισμό που υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ. Το έργο θα κοστίσει 46 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται δικαιώματα προαίρεσης).

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σε Εθνικό επίπεδο (στο εξής «NEHR», «Ηλεκτρονικός Φάκελος» ή/και «ΕΗΦΥ»). Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να μπορούν να μελετήσουν και αξιολογήσουν άμεσα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους έχοντας ενημέρωση για το σύνολο του ιστορικού τους αλλά και στους πολίτες ανά πάσα στιγμή να ελέξουν τον ιατρικό τους φάκελο, τις πληροφορίες και τις εξετάσεις τους που θα είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή.

Για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν:Πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων η οποία στηρίζεται σε τεχνολογίες OpenEHR και αποτελείται από ανοικτές προδιαγραφές, κλινικά μοντέλα και λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προτύπων και λύσεων πληροφορικής για την υγειονομική φροντίδα, έχοντας ως άξονα τη διαλειτουργικότητα.

Διαδικτυακή πύλη η οποία εκτός από ενημερωτική, θα ολοκληρώνει σε ένα ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον το σύνολο των υπόλοιπων υποσυστημάτων/εφαρμογών του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους χρήστες (Look & feel UI Design).

Περιβάλλον χρηστών Web UI για χρήστες (πολίτες – ασθενείς, επαγγελματίες υγείας), για την πρόσβαση τους στις υπηρεσίες του ΕΗΦΥ. To User Interface θα υποστηρίζει responsive σχεδιασμό και θα είναι διαθέσιμο προς χρήση σε mobile/tablet συσκευές. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί mobile native εφαρμογή ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη μέσα από τα επίσημα stores android / iOS κτλ.

Υποσύστημα διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας με τρίτα συστήματα (ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιώτες ιατρούς, ιδιωτικές ΜΥ, Κεντρικό αποθετήριο ιατρικών εξετάσεων, κεντρικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων, μητρώα ασθενών, κ.λ.π.), υποστηρίζοντας τα κατάλληλα πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας (όπως HL7 FHIR, ΙΗΕ XDS, DICOM) και τεχνολογίες (RESTful web services) για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων και υπηρεσίες ελέγχων και πιστοποίησης διαλειτουργικότητας για τους φορείς που θα εντάσσονται στο σύστημα και θα διαλειτουργούν με αυτό.

Σύστημα συγκατάθεσης ασθενών για τη διαχείριση της συναίνεσης τους όσον αφορά στην πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας στον ηλεκτρονικό τους φάκελο.

Υποσύστημα διοικητικής πληροφόρησης, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί ο πληροφοριακός πλούτος της πλατφόρμας, τόσο για την παροχή reporting & monitoring, όσο και για λόγους predictive analytics, machine learning και άλλων σύγχρονων τεχνικών.

Υποσύστημα αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης όλων των εμπλεκόμενων χρηστών του οικοσυστήματος εφαρμογών του έργου, με βάση το ρόλο τους, το οποίο θα διαλειτουργεί με τρίτα συστήματα αυθεντικοποίησης, όπως ΓΓΠΣΔΔ, gov.gr, e-prescription, κτλ.

Προμήθεια των απαραίτητων αδειών έτοιμου λογισμικού που αντιστοιχούν στην αρχιτεκτονική λύση/ υποσυστήματα που θα προτείνει ο Υποψήφιος Ανάδοχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου