Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί για το υγειονομικό προσωπικό το 2024

Τι αλλάζει στις αποδοχές για το υγειονομικό προσωπικό το 2024

Το υγειονομικό προσωπικό θα έχει αυξημένες απολαβές από το νέο έτος σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει πιο ανταγωνιστικό αλλά και ελκυστικό ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε άγονες περιοχές και ειδικότητες, το Υπουργείου Υγείας ξεκινά μια σειρά από παρεμβάσεις αρχής γενομένης από τις οικονομικές απολαβές.

Από την άλλη οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις αφού οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας», τονίζει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Εκτός από τις αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών για τους γιατρούς του ΕΣΥ αναμένονται αυξήσεις κι στις απολαβές των νοσηλευτών, καθώς και κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε άγονες περιοχές και δύσκολες ειδικότητες.

Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί

Όπως έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Αποζημίωση εφημεριών: Παραδείγματα

– ένας επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%.

– ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.

Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση, από το 2024 τριπλασιάζει το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ. παρέμβαση, που κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα και προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού, ενώ προχωρά η αύξηση για τους δημόσιους υπαλλήλους από τον Ιανουάριο του 2024.

Στα κάγκελα οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αντιδρούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι

«Δηλαδή, η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., Διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης τώρα 585€ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7€ την ώρα, με την “αύξηση” Μητσοτάκη 702€ καθαρά 8,4 € την ώρα. Μάλιστα αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση.

Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ.

Έρχονται οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές

Την ίδια στιγμή έρχονται οικονομικάκίνητρα και για τις άγονες περιοχές.

Ήδη ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) προανήγγειλε αύξηση των μισθών και των νοσηλευτών το επόμενο διάστημα. Επίσης, αναμένεται, όπως είπε, αύξηση και των επιδομάτων «ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα».

Παράλληλα θα καθιερωθούν οικονομικά κίνητρα για άγονες περιοχές και ειδικότητες. «Υπάρχει ακόμη 20 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό που θα αφορούν στοχευμένα επιδόματα και μισθολογικά κίνητρα στις περιοχές της χώρας που έχουμε πρόβλημα με συγκεκριμένες ειδικότητες. Έτσι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για το πώς θα στηριχθούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου