Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Γεωργιάδης: Νέα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές

Συντάκτης:
Virus

Νέα κίνητρα θα δοθούν σε γιατρούς που θα καλύψουν ανάγκες σε άγονες προκηρύξεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Παρέμβαση ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Κατά την τοποθέτησή του στο 28th Annual Economist Government Roundtable ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπογραφούν δύο ΚΥΑ, για τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο, ενώ η δεύτερη στη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές της χώρας και τα νησιά. Ως παράδειγμα έφερε ο υπουργός το νοσοκομείο της Κω, για το οποίο έχουν προκηρυχθεί 14 φορές, τέσσερις θέσεις παθολόγων χωρίς ανταπόκριση, ενώ υπάρχουν πολλοί ιδιώτες παθολόγους στο νησί. Παρέμβαση ετοιμάζει το Υπουργείο για να βρεθεί οριστική λύση.

Ειδικότερα, κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως στο σύστημα Υγείας ήδη καταγράφεται μείωση των δαπανών κατά 1,5% το τελευταίο χρόνο σε διάστημα που πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει πολύ καλά και δεν έχει ξεφύγει το 2024», τονίζοντας τη διαφάνεια στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και την προσπάθεια να περιοριστούν οι ελλείψεις τα φάρμακα». Η βελτίωση αυτή οφείλεται και στην επιτυχία σε ποσοστό 100% να υπάρχει άυλη συνταγογράφηση.

Για το μέλλον, πρόκληση και για την χώρα μας θα είναι η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Ήδη στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Βορρά παρατηρείται αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς με αποτέλεσμα αυτοί να «μεταναστεύουν» σε αυτές και να γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις νότιες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την φαρμακοβιομηχανία ο γενικός διευθυντής της Medicines for Europe Adrian Van den Hoven σχολίασε ότι το 70% των συνταγών είναι γενόσημα στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική το ποσοστό αγγίζει το 89%. Στην Ελλάδα παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χώρες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη. Προοπτικές δημιουργούνται για την Ελλάδα αφού η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη με στόχο πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε σε ένα άλλο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη. Στα λεγόμενά του ο κ. Τρύφων υπογράμμισε το επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στην χώρα μας και ζήτησε επιτάχυνση για να καλυφθεί. Η διασφάλιση της αυξημένης παραγωγής θα επιφέρει μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη που μεταφράζεται σε 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Απολυτη υποκριτικη σταση για μια ακομα φορα .Αφου υπαρχουν ιδιωτες παθολογοι κε υπυγ ,που ειναι το προβλημα ?Δεν σας κανουν και θελετε σκλαβους για τη γαλερα?Πληρωστε αυτα που πρεπει και ολα θα λυθουν .Αλλα φυσικα ,δεν το επιθυμειτε .Τα περι ιδιωτικου εργου ,φουμαρα στην καλυτερη περιπτωση .Εν τω μεταξυ ,οι νησιωτες δεν θελουν γιατρους και το εχουν αποδειξει .Δεν εγκανιαζετε καμια ξενοδοχειακη μοναδα με full jaccuzzi ,spa ,resort ,5 star κλπ καλυτερα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΝΝΟΕΙ 100-200 ΕΥΡΩ.!!! ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΓΕΥΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΗΝ ΠΑΕΙ. ΔΙΟΤΙ Ο ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ 1,5 ΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή