Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών ιατρών του ΕΣΥ με το νόμο 4472/2017


Aντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των αμοιβών ιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Με την με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφαση οι γιατροί δικαιώθηκαν για την διμαρτυρία τους έναντι των περικοπών των αμοιβών που επιβλήθηκαν με το νόμο 4472/2017, όπως προέβλεπε το μνημόνιο.

Πριν δυο χρόνια, οι αποφάσεις της υπ΄ αριθμ. 3/2022 και 4/2022 από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ήταν και αυτές υπέρ των ιατρών. Στην νεότερη απόφαση δε, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο, έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες. Ειδικότερα οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν πως οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Συγκεκριμένα στην απόφαση σημειώνεται ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη». Επίσης, τονίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017. Άξιο λόγου είναι πως οι δικαστικοί υποστήριξαν ότι στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.

Ο δικηγόρος των γιατρών του ΕΣΥ Ιωάννης Τουτζιαράκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τόσο το 2022 όσο και τώρα, επισήμανε ότι «οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

 1. mporeite na moy ejhghsete giati sthn argolida me ayth thn foberh krisi sta mikrobiologika ergasthria exoyn anoijei 6 pararthmata sta xvria apo toys yparxontes mikrobiologoys ths argolidos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να αποφεύγεται η ταλαιπωρια των πολιτών , ήρθανε στην πορτα σας!!!

   Διαγραφή
 2. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ CLAWBACK....ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ Ε?????ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τοτε θα ειναι πολυ αργα. , με τα μικροβιολογικά ηδη στα πρόθυρα χρεοκοπίας …..ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ Κ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ;;;;

   Διαγραφή
 3. Αφού η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, οι ιατροί θα πρέπει να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή