Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γιατί «επέστρεψε» ο covid – Πώς αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς για αυξημένα κρούσματα covid

Μαρία Γλένη  HR

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα Covid το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα με συνέπεια οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν εκτοξευτεί. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου αποτυπώνεται αυτή η έξαρση καθώς ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

Παράλληλα, σε τέσσερις ανήλθαν οι νέες διασωληνώσεις ασθενών. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν έξι. Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι επτά.

Το ίδιο διάστημα (17-23 Ιουνίου) καταγράφηκαν επίσης 18 θάνατοι ασθενών. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 20.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν αυξάνονται μόνο στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι αλλά και σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κρούουν των κώδων του κινδύνου καθώς αναφέρουν ότι ένα νέο κύμα Covid βρίσκεται σε εξέλιξη σε 39 πολιτείες στις ΗΠΑ χωρίς να μειώνονται.

Covid: Πώς αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι νέες μεταλλάξεις του covid είναι άκρως μεταδοτικές.

Όπως δήλωσε στο NBC News ο Δρ Dan Barouch, ο διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη «βλέπουμε την έναρξη μιας αύξησης των λοιμώξεων που συμπίπτει με την ανάπτυξη νέων παραλλαγών: των KP.2 και KP.3 και της LB.1. Φαίνεται ότι αυτές οι παραλλαγές έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τη φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση φαίνεται ότι οδηγεί σε νέο ξέσπασμα της Covid.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας είναι τόσο τα ταξίδια όσο και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου