Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Νοσοκομεία με ανενεργούς διοικητές – Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες

Συσσωρεύονται πλέον τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι νέοι Διοικητές
Μαρία Γλένη HR

Με σοβαρές δυσκολίες φαίνεται ότι λειτουργούν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αφού διοικούνται από στελέχη τα οποία δεν γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στη θέση τους και την επόμενη μέρα.

Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τοΑΣΕΠ, αν και έχει περάσει μεγάλο διάστημα ο διαγωνισμός για τους νέους διοικητές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει τη δυσκολία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, αφού ο έλεγχος που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά λεπτομερής συνεπώς και χρονοβόρος

Πάντως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη που υπηρετούν σήμερα δεν γνωρίζουν εάν θα ξαναεργασθούν στο σύστημα αν και με υπουργική απόφαση δόθηκε νέα παράταση έξι μηνών σε όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να μη μείνουν ακέφαλα τα νοσοκομεία.

Έτσι οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων φαίνεται ότι κάνουν μια απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων χωρίς να προβαίνουν στην επίλυση των μεγάλων ζητημάτων.

Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες στα νοσοκομεία

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις τους τελευταίους μήνες τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εμφανίζουν μια εικόνα εγκατάλειψης με τους εργαζομένους να είναι σε απόγνωση αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού να χτυπούν κόκκινο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων. Παρόλο που τα απαραίτητα κονδύλια είναι διαθέσιμα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν προχωρούν στην αποπληρωμή των προμηθευτών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα.

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης για τους διοικητές νοσοκομείων που επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων αποτελούν προτεραιότητα για το αρμόδιο υπουργείο καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα λειτουργούν ομαλά, υπάρχουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της διαχείρισης από τις διοικήσεις. Ακόμα και φέτος, παρότι οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είχαν καταρτιστεί από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους από τις αρχές του χρόνου, παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

1 σχόλιο:

  1. Διαφωνω πληρως με τη συντακτρια του αρθρου .Η μη παρουσια αρνητικων παραγοντων για τη λειτουργια των νοσοκομειων ,μονο ως θετικη μπορει να χαρακτηρισθει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή