Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Η αγωνία για τα νησιά από τις ελλείψεις προσωπικού – Τα νέα κίνητρα Οι ελλείψεις προσωπικού στα νησιά αποτελούν τον μόνιμο πονοκέφαλο του υπουργείου Υγείας

HR
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ταυ νησιά μέσα στην τουριστική περίοδο, καθώς τα κέντρα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

Παρά τα όποια κίνητρα παρέχονται από το υπουργείο υγείας το υψηλό κόστος διαβίωσης αλλά και η εύρεση στέγης στα νησιά φαίνεται ότι εμποδίζει τους υγειονομικούς να μετακινηθούν στα νησιά. Συνέπεια κάτοικοι αλλά και τουρίστες να ζουν με μια μόνιμη αγωνία για το τι θα γίνουν αν θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα καθώς αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Το γεγονός αυτό στηλιτεύει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος επισημαίνει ότι το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών οι υγειονομικές μονάδες μένουν ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.Και συνεχίζει: Οι μισθοί του υπουργείου Υγείας δεν καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός εργαζομένου στην Υγεία, πόσω μάλλον τα ακριβά ενοίκια, τα οποία αποθαρρύνουν τους γιατρούς και το προσωπικό να εργαστούν στα νησιά.

Ελλείψεις προσωπικού: Τα νέα κίνητρα

Το μείζον αυτό θέμα είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας και για αυτό ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι με νέα διάταξη που θα προωθήσει θα δώσει νέες αυξήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα εργαστούν στα νησιά το καλοκαίρι.

Όπως δήλωσε «θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ, πλέον του μισθού τους, και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα». ξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι, οι γιατροί έλαβαν ένα «μπόνους» ύψους 1.800 ευρώ καθαρά, επιπλέον των μηνιαίων τους αποδοχών, ενώ οι νοσηλευτές έλαβαν 1.200 ευρώ. Φέτος, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 300 ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για μετακινήσεις.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι πέρυσι το καλοκαίρι, οι γιατροί έλαβαν ένα «μπόνους» ύψους 1.800 ευρώ καθαρά, επιπλέον των μηνιαίων τους αποδοχών, ενώ οι νοσηλευτές έλαβαν 1.200 ευρώ. Φέτος, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 300 ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για μετακινήσεις.

Αυτό το μέτρο ισχύει για μετακινήσεις μέχρι το τέλος του έτους και στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να προσφέρει μια λύση σε θέσεις που δεν καλύπτονται μέσω των προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό.

ΕΚΑΒ χωρίς προσωπικό

Όμως δεν είναι μόνο τα Κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού αλλά και το ΕΚΑΒ αφού έχει σοβαρή έλλειψη πληρωμάτων με συνέπεια τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να σπεύσουν ούτε στα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα περισσότερα νησιά πάντως διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο το οποίο δεν μπορεί να καλύπτει τα περιστατικά σε 24ωρη βάση.

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ Η ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ;.ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ
    ΠΑΝΕΙΔΙΚΟΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ APICO KAUHMERINA 24 ΩΡΕΣ;,.ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΝΤΕΞΕΙ,
    ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ
    ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ
    ΘΑ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΥΟΠΝΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηθεν κινητρα για γελια ,κανεις σοβαρος γιατρος δεν πιστευει τους κυβερνωντες και γυρναει την πλατη και πολυ καλα κανει .Τεραστια προσπαθεια να δημιουργηθει προβλημα εκει που δεν υπαρχει ,τα νησια εχουν και ιδιωτες ιατρους που παρεχουν υπηρεσιες επ αμοιβη καλυπτοντας τις αναγκες.Σχετικα με αυτους δεν μιλα κανεις φυσικα .Οι τοπικες κοινωνιες δεν επιθυμουν γιατρους και νοσηλευτες που θα τους πιανουν τα σπιτια καλοκαιριατικα ,μονο ο τουρισμος ενδιαφερει .Resort ,hotel ,spa ,swimming pool ,λοιπον, και ολα καλα ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπληρωματικα ,το κοστος των αεροδιακομιδων ειναι πολυ σημαντικο ,αλλα η επιλυση ζητηματων οπως οι γιατροι στα νησια ,απαιτει διαθεση και σοβαροτητα ,τα οποια δυστυχως λειπουν

      Διαγραφή