Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Επικίνδυνο κύμα ζέστης πλήττει χώρες ανά τον πλανήτη – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC


(AP Photo/Felix Marquez)

Πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, με τους μετεωρολόγους να λένε ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ενώ σε ορισμένες περιοχές επικρατούν ψυχρότερες συνθήκες, σε πολύ περισσότερες περιοχές επικρατούν θερμοκρασίες που περιγράφονται ως αρκετά θερμότερες από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Chris Fawkes του BBC Weather, αυτοί οι καύσωνες είναι «το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής»

Η ακραία ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα – 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003 – αλλά τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεσπάσει σε περιοχές της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Εκτάσεις του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της νότιας και ανατολικής Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βιώνουν σήμερα ακραίες θερμοκρασίες.

Ελλάδα

Η Ελλάδα ανέφερε έναν αριθμό θανάτων κατά τη διάρκεια του πρωιμότερου καύσωνα που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Αρκετοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της ακραίας ζέστης – μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός παρουσιαστής της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Michael Mosley.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της Ακρόπολης στην Αθήνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν. Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν επίσης μια πολλές πυρκαγιές.

Αν και στην Ελλάδα σημειώνονται υψελές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Βόρεια Αμερική

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς – περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι – υπόκεινται σήμερα σε προειδοποιήσεις για υπερβολικές θερμοκρασίες, καθώς η υψηλή πίεση έχει σχηματίσει έναν «θερμικό θόλο» που παγιδεύει ζεστό αέρα από κάτω.

Υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις σε ισχύ σε τέσσερις καναδικές επαρχίες – το New Brunswick, τη Νέα Σκωτία, το Οντάριο και το Κεμπέκ.

Αμερικανοί μετεωρολόγοι λένε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 38C (100F) κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου παλεύει με τη ζέστη, το Μεξικό και το νότιο Τέξας έχουν πληγεί από την πρώτη καταιγίδα με όνομα της περιόδου τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεξικανικές ακτές, ενώ το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ προειδοποίησε για «απειλητικές για τη ζωή» πλημμύρες και κατολισθήσεις στο βορειοανατολικό Μεξικό και το νότιο Τέξας.

Ινδία

Η βόρεια Ινδία βιώνει ένα κύμα καύσωνα που διαρκεί εβδομάδες, με θερμοκρασίες 44-45C (113F) να έχουν καταγραφεί.
Η παρατεταμένη ζέστη έχει οδηγήσει σε ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος, καθώς οι Ινδοί ενεργοποιούν τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος στο Δελχί τη Δευτέρα. Η παροχή νερού έχει επίσης επηρεαστεί στην πόλη.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη ζέστη από τότε που ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ινδία, τον Μάρτιο, με 50 να πεθαίνουν μέσα σε ένα τριήμερο νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Οντίσα.

Τα καλοκαίρια στην Ινδία είναι συνήθως ζεστά και υγρά, αλλά φέτος η ζέστη ήταν εξαιρετικά σκληρή με μεγαλύτερους, εντονότερους και συχνότερους καύσωνες.

Σαουδική Αραβία

Η ακραία ζέστη στη Σαουδική Αραβία ευθύνεται για το θάνατο πολλών μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα.

Σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP, τις οποίες δεν έχει επιβεβαιώσει το BBC, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ.

Ενώ έχουν υπάρξει και στο παρελθόν θάνατοι στο Χατζ λόγω συντριβών και πυρκαγιών, το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα έφτασε τους 52 βαθμούς Κελσίου (125F), σύμφωνα με το AFP.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου