Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Έρχονται αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις - Υποχρεωτικά σε δημόσιες δομές μέρος τους


Την υποχρεωτική διενέργεια ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων σε δημόσιες δομές επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση του clawbackσε διαγνωστικά εργαστήρια και εργαστηριακούς γιατρούς. Η παρέμβαση εντάσσεται στο «πλέγμα» μέτρων το οποίο υλοποιεί, προκειμένου να ελαφρυνθεί η δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατ’ επέκταση το clawback, που οδήγησε τον κλάδο σε παρατεταμένες κινητοποιήσεις.

Την πρόθεση αυτή έκανε γνωστή ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή (31/5), στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Σε προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων, πάντως, είχε κατατεθεί εκ μέρους τους η πρόταση της καθιέρωσης ενός οικονομικού ορίου (πλαφόν) κατά την παραγωγή του παραπεμπτικού, πέραν του οποίου τα παραπεμπτικά θα εκδίδονταν με την ένδειξη «εκτελούνται μόνο σε Δημόσια Δομή», σε συνδυασμό με ελεγκτικούς μηχανισμούς (διαγνωστικά πρωτόκολλα, αριθμητικοί περιορισμοί κλπ), για τον περιορισμό στην ορθή και απαραίτητη συνταγογράφηση. Ωστόσο, ο Υπουργός φέρεται να απέρριψε την πρόταση στο σύνολό της, επικαλούμενος την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών από τις Δημόσιες Δομές μετά το κλείσιμο του πλαφόν.

«Κλείδωμα» πρωτοκόλλων

Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και η ψηφιοποίηση όλων των εξετάσεων. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το αποθετήριο ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ και είναι ήδη λειτουργικό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να επισπευσθεί η υποχρέωση των παρόχων να συνδεθούν και, για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων, όταν αυτές δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες.

«Είναι μία μεταρρύθμιση η οποία, στο χρονοδιάγραμμα που παρέλαβα όταν ανέλαβα Υπουργός, ήταν να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025 και, αντ’ αυτού, θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου του 2024», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ατομικό clawback

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση, έχει θεσμοθετηθεί επίσης το μέτρο του ατομικού clawback. Οι όροι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ωστόσο, η πρόταση που έχει συζητηθεί με τον κλάδο είναι αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες(βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κλπ), σε κάθε υποκατηγορία να ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους (βιοπαθολογικά) ή αριθμού εξετάσεων (ακτινολογικά), ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς , υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός να περικόπτεται(σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης.

Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί και υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Νομού, τότε αυτή να κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.

«Με το ατομικό clawback θα πληρώνει ο καθένας τη δική του προκλητή ζήτηση. Δεν μπορεί να μεταφέρει ο ένας την προκλητή του ζήτηση στον άλλον», τόνισε ο Υπουργός. Για την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης έχει επίσης νομοθετηθεί η συνυπευθυνότητα των γιατρών, δηλαδή ο έλεγχος της συνταγογράφησης και η επιβολή κυρώσεων στους γιατρούς οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν αδικαιολόγητα.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός, μία ακόμη παρέμβαση είναι ότι η ΗΔΙΚΑ θα «κλειδώνει» αυτόματα όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που συνταγογραφούν οι γιατροί στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» και θα εξαιρούνται από το clawback.

Τέλος, από την 1η Απριλίου 2024 εφαρμόζεται ο νόμος, με τον οποίο οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

«Πράγματι, το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι αδιανόητα μεγάλο, καίτοι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. σε δέκα χρόνια. Δηλαδή, έχει πάρει συν 50% απ’ όσο είχε πριν δέκα χρόνια. Είναι μεγάλη η αύξηση, όμως, είναι πολύ μικρότερη της αυξήσεως της δαπάνης», ανέφερε ο Υπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει εντός του καλοκαιριού.

13 σχόλια:

  1. υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ
    δηλαδή αν έρθει κάποιος ασθενής με πολλές εξετάσεις
    φταίμε εμείς !!! και πρέπει να αρνηθούμε την εκτέλεση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από την 1η Απριλίου 2024 εφαρμόζεται ο νόμος, με τον οποίο οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ - ΟΧΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα το καταλαβες ανεκδιηγητε τυπε οτι εχουμε μεινει λιγοι? οι μικροι εννοω . Αλλα κατι θα βρεις να μας χρεωσεις ακομη παραπανω γιατι εισαι βρωμικος κατα τα αλλα τους ψηφους τους παιρνεις αυτη την απορια δεν μπορω να τη λυσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΕΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ .ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10 + χρονια .. τα ίδια και τα ίδια !!
    Ο άνθρωπος έφερε την αρπαγή ώστε να εξοντώσει τον κλάδο
    Εμεις ( δεν ξέρω γιατί ;)το ανεχθήκαμε
    Όσοι μπορούν θα φύγουν η φεύγουν όσο γρήγορα τόσο καλύτερα !!!και με λιγότερη ζημιά !!
    Αλλαγή από μέρους τους δεν θα υπάρξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται είναι παντελώς λάθος!! Πχ πλαφόν ανά ΑΜΚΑ..δλδ ένας ασφαλισμένος ασθενεί από σοβαρή πάθηση (πχ κάποιος καρκίνος) ή από κάποια χρόνια μη θεραπεύσιμη νόσο τότε χρειάζεται να κάνει εξειδικευμένες και προφανώς ακριβές εξετάσεις συχνότερα. Εκτός του προβλήματός του θα πρέπει να πηγαίνει σε δημόσια δομή, αφού θα έχει κόφτη ή θα πρέπει να πληρώνει ιδιωτικά τις εξετάσεις του! Δλδ επιεικώς απαράδεκτο.
    Δεν συζητώ για το πλαφόν σε παραπεμπτικά που υπερβαίνουν ένα ποσό.. αυτό ποιος το σκέφτηκε?? Όποιος χρειάζεται να κάνει ακριβές ή πολλές εξετάσεις θα πρέπει να πάει στα δημόσια νοσοκομεία με ραντεβού.. όταν και εφόσον, αφού είναι γνωστή σε όλους η διαδικασία (χωρίς ευθύνη του προσωπικού γιατί πχ όταν γίνονται απογευματινά ιατρεία κλινικών ιατρών θα έπρεπε να γίνονται και τα αντίστοιχα των εργαστηριακών, αλλα δεν προβλεπεται και οι ασθενείς πρέπει να ψάξουν ιδιωτικούς συμβεβλημενους φορείς). Για τις ακριβές μοριακές εξετάσεις? Αυτές θα μείνουν?!
    Όλα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ανάλογα με τις παθήσεις και το πράγματικο κόστος σε μια μέση ευρωπαϊκή χώρα (αφού τα αναλώσιμα από εκεί προέρχονται και το προσωπικό μισθούς τέτοιους διεκδικεί, μιας και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί). Είναι προφανές ότι βάση αυτών και αφού καταληξουμε στο ποσό (ενιαίο για δημόσιους και συμβεβλημενους ιδιωτικούς παρόχους!), η μικρή για τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού αύξηση που χρειάζεται θα λύσει το πρόβλημα, με τις κατάλληλες ανανεώσεις βάση επιστημονικών δεδομένων.
    Οριζόντια μέτρα στην εποχή της εξατομικευσης της προσέγγισης των ασθενών είναι αστεία.
    Όλα τα άλλα είναι κλασσικές κομματικες προσεγγίσεις τυπου παλιου Πασοκ, για να έχουν πάντα το μαχαίρι και το καρπούζι και να δίνουν κομματάκια όποτε χρειάζεται για να ξαναβγουν. Και για να γράφουμε και εμείς εδώ και να κλαιγομαστε μεταξύ μας στο μικρόκοσμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ασφαλισμένος δε χάνει το διακαιωμα στην εξέταση . Το έχει ΔΩΡΕΑΝ στις δημόσιες δομές .
      Το πλαφόν κακώς απορρίφθηκε
      Είστε σίγουρα εργαστηριακός ;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σας! Με το πλαφόν αποκλείονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές δομές οι οποίες έχουν κανονική σύμβαση με τον οργανισμό και συχνά διενεργούν ακριβές, εξειδικευμένες και επιστημονικά απαιτητικές εξετάσεις (είναι που προωθεί ο Κυριάκος το brain gain?!?).
      Ίσως μία παράμετρος του απομείναντος clawback (μετά την κατάλληλη αύξηση του προϋπολογισμού που αναφέρει και ο συνάδελφος), θα μπορούσε να είναι το ISO, καταρχήν το 9001 και δευτερευόντως το 15189. Με την λογική ασφαλιστικής εταιρείας που όσο καλύτερος είναι ο πάροχος για τον ασφαλισμένο της, επιβραβεύεται (πχ το Υγεία δεν χρεώνει τα ίδια με τις μικρές κλινικές στις ασφαλιστικές που συνεργάζεται).
      Εκτός από τους ανασφάλιστους, δικαιούχους ασφάλισης βάση νομοθεσίας, οι υπόλοιποι θα έπρεπε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές. Άλλωστε ήδη υπάρχει περιορισμός με βάση το όριο που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι κλινικοί για να μην βγει η ένδειξη "εκτελείται μόνο σε κρατικούς φορείς". Το να βάλουμε και όριο στο ποσό του παραπεμπτικού είναι κομμουνιστικής λογικής ισοπεδωτικό μέτρο!
      Να θυμίσω εδώ για να προλάβω κάποιους εδωμέσα, ότι η ασφάλιση των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ (ΕΦΚΑ, κτλ) είναι υποχρεωτική, οπότε και οι συμβάσεις με τους παρόχους θα έπρεπε να έχουν την ίδια λογική, Κάποιοι τύποι που λένε, "αφού δεν σας αρέσει κόψτε τις συμβάσεις", ας κοπεί και η υποχρεωτική ασφάλιση προς το κράτος και να γίνει απλά υποχρεωτική η ασφάλιση από κάποιον φορέα, να αποφασίσουμε και εμείς ελεύθερα με ποιους θα έχουμε σύμβαση και να θέσουν και αυτοί τα κριτήριά τους για εμάς.
      Επίσης να τονίσω ότι για τους παραπάνω λόγους, ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούται να μην αποζημιώνει εξετάσεις για ασφαλισμένους του, αφού τους ασφαλίζει υποχρεωτικά.

      Διαγραφή
    3. Το REBATE γιατί το ξεχνάμε????? από ένα ποσό και πάνω ουσιαστικά δεν έχει νόημα να δουλεύεις..... Με ποια λογική όλοι πρέπει να έχουμε μικρό εργαστήριο ή να δουλεύουμε σε ένα.. παράρτημα αλυσίδας (που ψιλοξεπερνάει αυτό το πρόβλημα ανοίγοντας παραρτήματα που όλοι ξέρουμε τι και πως λειτουργούν..). Αυτή η κυβέρνηση προωθεί την επιχειρηματικότητα???? αυτό που βλέπω είναι ότι θέλουν πολλούς μικρούς, αλλά πολύ μικρούς του τύπου 5-10χιλ τζίρο το μήνα, και τις αλυσίδες. "Φίλε μου αφού δεν θέλεις να πας υπάλληλος στην αλυσίδα, θα βγάζεις max τα ίδια και θα τρως και όλο το άγχος."
      Άμα είναι έτσι να αλλάξουμε καθεστώς.. όλοι lada niva και κλουβάκι σπιτάκι (δουλεύουμε δεν δουλεύουμε, έχουμε δεν έχουμε μοχθήσει για επιστημονική γνώση, κτλ κτλ) και να.. επιβραβευόμαστε με.. συνεδρίες σε ψυχολόγο για την ψυχική μας ανάταση!!

      Διαγραφή
    4. @ 7 Ιουνίου 2024 στις 11:20 π.μ.
      Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση ανώνυμη κιόλας μαζί σας, αλλά αν υπάρχει λογική στο εκτελώ μόνο παραπεμπτικά του πχ 100αρικου και αν είναι 150 πρέπει να πάει σε δημόσια δομή, τότε σίγουρα είστε ο κλασσικός μικροβιολόγος που κάνει καμιά γενική αίματος, ούρων και μια γλυκόζη και τα άλλα τα στέλνει.. καλύτερα να μην μπορείς να τα αναλάβεις δεν πειράζει, που να μπλέκεις βρ αδερφε με διαβάσματα για να κάτι ειδικούς δείκτες και τι να πεις και την κυρα Μαρία που θα ρθει.. να πάει στο δημόσιο να γλυτώσεις!!
      Υπάρχουν και συνάδελφοι που κάνουν και πιο ακριβές εξετάσεις, πιο εξειδικευμένες, οι ίδιοι και με δικά τους μηχανήματα, κάτι που η ισοπεδωτική σας λογική θα υποχρέωνε να γίνονται μόνο στα δημόσια ή με ίδια συμμετοχή (χωρίς ΕΟΠΥΥ).
      Επειδή όμως και εγώ ασφαλισμένος είμαι, και επειδή υπάρχουν κ ιδιωτικές δομές συμβεβλημένες, πληρώνω συμμετοχή για να μπορώ να πάω όπου θέλω. Αλλιώς να μην με υποχρεώνει στην ασφάλιση μόνο στο δημόσιο.
      Πλαφόν πέραν του επιστημονικού που να ορίζεται από μελέτες και τον αντίστοιχο μ.ο. της Ευρώπης με βάση τα ICD-10, δεν νοείται. Είναι οικονομολάγνο μέτρο, στερούμενο οποιασδήποτε ιατρική γνώσης._

      Διαγραφή
  7. Διακοπη των συμβασεων απο ολους ειναι η μονη λυση ,αλλα ουδεις την επιθυμει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας μου πει κάποιος ποιος έδωσε την έγκριση ΜAyer κοπράνων:1 ευρώ!!!!Γενική αίματος :0,45 γενική ούρων τιμή χαμηλότερης της αντίστοιχης του ουροσυλεχτη;;;κτλ κτλ τα παράλογα!!!!Και γιατί τα δέχονται οι αλυσίδες και οι ιατροί της νοοτροπίας των αλυσίδων;;;;Τι θελουν να μας πούν οι ποιητές -θαύματα της φύσης;;;Ποιος να ασχοληθεί με γελοιότητες και γιατί;;;;;;Ποιος τους είπε ότι μπορούν να μας εξευτελίζουν;;;Ποιος έδωσε την έγκριση αυτών των τιμών;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά όλα αυτά που αναφέρετε συνάδελφοι και μή
    Για την ταμπακέρα γιατί δεν μιλάει κάνεις ; Γιατί εγώ που μετά από κόπους και θυσίες ετών επειδή έγινα γιατρός και δή εργαστηριακός -και άνοιξα και ένα γ@μ@εργαστήριο και δέχτηκα συνεργασία με τον Εοπυυ ανέλαβα και τους μισούς ασθενής να τους παρέχω δωρεάν τις υπηρεσίες μου ;;και να χρωστάω κιόλας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή