
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η παροχή δυνατότητας πρόσβασης των παχύσαρκων μόνο στους ενδοκρινολογους δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Διαβητολόγων Ελλάδος.
Σε επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας επισημαίνετε ότι με παλαιότερη απόφαση του Υπουργείου έχει αναγνωρισθεί η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη στους Παθολόγους. Προκειται για ιατρούς στο Δημόσιο σύστημα, οι οποίοι λειτουργούν στην πλειοψηφία δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Δημόσιας υγείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Κατά τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής κάλυψης στην χώρα μας, Παθολόγοι και Γενικοι ιατροί δεν έχουν την τυπική εξειδίκευση αλλά έχουν την γνώση.
Σύνδεση Παχυσαρκίας και Διαβήτη
Συγκεκριμενα οι ιατροί σχολούνται και με την παχυσαρκία στα πλαίσια της ολιστικής -σφαιρικής αντιμετώπισης της Υγείας. Θεωρείται δεδομένο ότι αποτελούν αλληλένδετα προβλήματα σχετιζόμενα άμεσα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την προληπτική θεώρηση της υγείας,σύμφωνα με την Ένωση.
“Επομένως στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι η αποσπασματική και με έλλειψη γνώσης της Ελληνικής πραγματικότητας αντίληψη του Υπουργείου ότι για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της Παχυσαρκίας στην χώρα μας χρειάζεται μόνο Ενδοκρινολόγους δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και ασάφειες” αναφερουν χαρακτηριστικά. Προς επίρρωση του επιχειρήματος ηΈνωση τονίζει το ήδη μειωμενο ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς για την επιλογή της ειδικότητας της Παθολογίας.
Προβλήματα πρόσβασης
Ακόμη υπενθυμιζεται ότι από το 2016 υπάρχουν ουσιαστικά γραφειοκρατικά προβλήματα για την πρόσβαση στην εξειδίκευση της Διαβητολογίας που έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση των Διαβητολογικών ιατρείων και κέντρων αλλά και των ιατρείων Διαβητικού ποδιού. Πλεον παρατηρείται δυσλειτουργία και προοδευτική μείωση των ραντεβού και σε λίγα χρόνια την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους αν δεν ληφθούν επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις από την πλευρά του Υπουργείου.
Καταγεγραμμένα τα προβλήματα πρόσβασης των ατόμων με Διαβήτη σε εξειδικευμένα ιατρεία και κέντρα Διαβήτη ή και Διαβητικού ποδιού, τόσο στις μεγάλες πόλεις αλλά ιδιαίτερα στην επαρχία και για πολλούς λόγους απομονωμένα μέρη. Αξιοσημείωτη είναι και η σοβαρή έλλειψη εν γένει Παθολόγων που είναι ένας σημαντικός αν όχι ο σημαντικότερος πυλώνας της λειτουργίας της νοσοκομειακή ιατρικής
Η Ένωση ζητά στην επιστολή επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για να παραθέσει εκτενέστερα τις απόψεις και να βοηθήσουμε στην εξευρεση πρακτικών λύσεων.
Σκοπιμη υποβαθμιση της ειδικοτητας της Παθολογιας .Σημασια εχει η γνωση και οχι τα τυπικα ,αλλα οχι φυσικα για το υπυγ
ΑπάντησηΔιαγραφή