Με σκυμμένο το κεφάλι θα δει όπως φαίνεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σήμερα τον Χόρστ Ράιχενμπαχ και αύριο τους Τροϊνανούς καθώς επαναδιαπραγμάτευση στην υγεία δεν υπάρχει. Και πώς να υπάρχει όταν είμαστε μακράν εκτός στόχων με τα έξοδα να ξεφεύγουν και τον τομέα της υγείας να είναι υπό κατάρρευση. Τι θα πει και τι δε θα πει ο υπουργός Υγείας στους δανειστές μας;
Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ προκειμένου να εξετασθούν από κοινού οι στόχοι που τέθηκαν στο μνημόνιο και φυσικά δεν …τηρούνται στον τομέα της Υγείας. Και πώς να τηρηθούν άλλωστε όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στις δαπάνες ενώ και οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά.
Αύριο Παρασκευή πάντως ο υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με την τρόικα, τη «μεγάλη» τρόικα και όχι το τεχνικό τμήμα, όπου και αναμένεται να γίνει η …σφαγή του Δράμαλη. Άλλωστε οι τροϊκανοί έρχονται με εξαιρετικά άγριες διαθέσεις για την Υγεία καθώς θεωρούν ότι στον συγκεκριμένο τομέα έχουν μείνει πίσω οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς και οι δαπάνες κάνουν …πάρτι!
Για επαναδιαπραγμάτευση… ουδείς λόγος φυσικά καθώς οι τροικανοί θα επιχειρήσουν να επιβάλουν εδώ και τώρα νέες περικοπές ειδικά στον τομέα του φαρμάκου.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της δεν αναμένεται να θέσει πολλά επιχειρήματα δεδομένου ότι δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος τα ζητήματα και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ελάχιστα γνωρίζει για τη φαρμακευτική πολιτική και την πολιτική υγείας γενικότερα.
Την παρτίδα θα επιχειρήσει να σώσει ο εναπομείναν Γενικός Γραμματέας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος που παρέμεινε στη θέση του έπειτα από σχετικό αίτημα του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Θα μείνει μέχρι να περάσει η μπόρα της τρόικας.
Ούτε όμως ο γνώστης Αντώνης Δημόπουλος δεν αναμένεται να πείσει τους τροϊκανούς για χαλάρωση των μέτρων ειδικά στη φαρμακευτική πολιτική καθώς οι δανειστές μας επιμένουν να κοπούν περισσότερα κονδύλια από τα φάρμακα και οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στην κοινωνική ασφάλιση με τη μορφή έκπτωσης.
Τώρα αν τα κονδύλια μειωθούν και δεν υπάρχουν στη συνέχεια φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς, δε φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την τρόικα. Αυτά τα θέματα θα αφορούν μάλλον τους ασθενείς που θα τρέχουν και πάλι για τη γιατρειά τους…
Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου