Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ : φοροαπαλλαγές



Αναδρομική κατάργηση από φέτος των φοροαπαλλαγών βρίσκεται προ των πυλών μετά την σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα λόγω του ελλείμματος ύψους 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ που προέκυψε τις τελευταίες δυο εβδομάδες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ εξήγησε ότι εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την διετία 2013-14 θα ανέλθουν στα 18 δισ. ευρώ.

Φαίνεται επίσης ότι "κλειδώνουν" για το 2013 πρόσθετα μέτρα 9,2 δις. ευρώ, ενώ προστέθηκε και το ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ.

Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για ριζική ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι κατ' αυτόν το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενώ, σχετικά με το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο οποίο εμμένει η τρόικα, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών προτιμά την έκφραση "διαθεσιμότητα". Ενώ, επανέλαβε ότι τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθούν από το 2013 και όχι αναδρομικά.

Στις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Αύριο θα συναντηθούν με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (13.00), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (14.00) και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης (16.00).

"Σκέπτομαι συνεχώς τον πόνο του κόσμου"
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να μεταβεί στην σύνοδο κορυφής με σχέδιο συμφωνίας, ενώ η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί πιθανότατα σε νέο έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καθώς στις 16/11 λήγει έντοκο γραμμάτιο ύψους 5 δισ. ευρώ.

"Σκέπτομαι συνεχώς τον πόνο του κόσμου και είμαι μαζί του. Γι' αυτό ακριβώς θέλω να βγούμε γρήγορα από το τέλμα ώστε να ανασάνει όλη η κοινωνία. Αν πετύχουμε, ο κάθε Έλληνας θα ζήσει την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή περνάμε τον τελευταίο κάβο. Αν όμως δεν πάρουμε την δόση οι συνέπειες θα είναι δραματικές για όλους, όχι απλώς χειρότερες. Και κυρίως, βέβαια, αυτό θα ισχύει για τους πιο αδύναμους", είπε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενα την ψήφιση του νέου φορολογικού, των αλλαγών στα εργασιακά, του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ για το 2013-14.

Το πρώτο θετικό βήμα ήρθε από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ που τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει την βοήθεια των εταίρων της όσο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

"Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με την Ελλάδα. Επισκέφθηκα την Ελλάδα και έχω την εντύπωση ότι βήμα-βήμα βλέπω να σημειώνεται πρόοδος. Βεβαίως με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι φανταζόμασταν αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία από την μια πλευρά ζητώντας της να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε κάνει από κοινού και από την άλλη ως φίλοι, ως εταίροι να την βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε", είπε η κα Μέρκελ.

"Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που θα αφορούν στο 2013 9 δις από τα 13,5 δις των νέων μέτρων του δεύτερου μνημονίου, προσθέτοντας τη χρονιά αυτή επιπλέον 1,5 δις μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, θα εκτινάξουν περαιτέρω την ανεργία και θα ολοκληρώσουν το κατεδαφιστικό έργο στην κοινωνία και την οικονομία. Ακόμα και η περιβόητη επιμήκυνση, στην οποία τόσο έχουν επενδύσει επικοινωνιακά οι κυβερνητικοί εταίροι, πρακτικά ακυρώνεται, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων θα έχουν ληφθεί το 2013", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η διαμάχη Λαγκάρντ - Σόιμπλε για την αναγκαιότητα περαιτέρω κουρέματος του χρέους στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει πλήρως την άποψη ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω εξάντλησης της χώρας και των πολιτών της αλλά πολύ περισσότερο δεν δίνει καμία προοπτική", σημείωσαν από τη μεριά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. "Καθώς κυβέρνηση και εκπρόσωποι της ΕΕ ολοκληρώνουν το νέο ανατριχιαστικό πακέτο μέτρων, έχουν αρχίσει ήδη τα παζάρια και οι αντιπαραθέσεις για το πώς θα γίνει το επόμενο ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα που θα το συνοδεύουν νέα μνημόνια, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, εφόσον αυτή αποδέχεται την ΕΕ και την ύπαρξη των επιχειρηματικών ομίλων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

MEGATV.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου