Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στην εντατική τα νοσοκομεία του ΕΣΥ




Η μείωση προσωπικού, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, οι ελλείψεις υλικών και το πετρέλαιο θέρμανσης δημιουργούν ασφυξία

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η λειτουργία των περισσότερων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αναμένεται να ενταθούν λόγω του μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων στα τέλη του 2012, τα προβλήματα υποχρηματοδότησης εξαιτίας και της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει τις οφειλές του για νοσήλια ασφαλισμένων και οι συχνές ελλείψεις υλικών δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να κρούουν με όλο και περισσότερη ένταση τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι και το ΕΣΥ θα έχει την ίδια πορεία «κατάρρευσης» με τον ΕΟΠΥΥ. Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα. Πολλά νοσοκομεία έχουν ζητήσει επισήμως την αναθεώρηση των προϋπολογισθέντων κονδυλίων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, μετά και την απόφαση για εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, χωρίς ωστόσο να λάβουν απάντηση από τις αρμόδιες αρχές.

«Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κινδυνεύουν να έχουν την ίδια πορεία με τον ΕΟΠΥΥ», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος τη Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας. «Στο εφημεριακό, η κατάσταση είναι τραγική. Σε πολλά νοσοκομεία ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες κόβονται ενεργές εφημερίες και είναι ενδεικτικό ότι καρδιολόγοι καλούνται να εφημερεύουν από το σπίτι τους. Παράλληλα, τα σχετικά κονδύλια περικόπτονται συνεχώς. Στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2012, τα κονδύλια ήταν μειωμένα κατά 10% επιπλέον, τη στιγμή μάλιστα που ήδη τα ποσά ήταν μειωμένα κατά 25% εφέτος σε σχέση με πέρυσι».

Σοβαρότατες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό ακόμα και ιατρικό και οι οποίες θα ενταθούν καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βαρνάβα, περισσότεροι από 1.000 γιατροί θα βγουν τον Δεκέμβριο στη σύνταξη. «Αυτό σημαίνει ότι πολλά τμήματα θα μείνουν χωρίς διευθυντές γιατρούς», σημειώνει. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Λήμνου όπου εκλήθη ο μοναδικός αναισθησιολόγος να εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα. «Ηθελαν να λύσουν το πρόβλημα μεταφέροντας αναισθησιολόγο από το νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα έμενε επίσης με έναν αναισθησιολόγο», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, ωστόσο ειδικά στις ακριτικές περιοχές δεν εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γιατρούς. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα πρόσφατου νόμου για πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι. Στο Διδυμότειχο που έγινε μία σχετική προσπάθεια δεν υπήρξε προσφορά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κραυγή αγωνίας βγάζει όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Οι γιατροί του «Σωτηρία» σε επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Υγείας επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι δεκάδες οργανικές θέσεις επιμελητών παραμένουν κενές πάνω από τρία χρόνια, ενώ από τα τέλη Αυγούστου οι ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη δυσλειτουργία κλινικών και τμημάτων. Με δυσκολία βγαίνουν οι βάρδιες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Η Ενωση Γιατρών Ζακύνθου, σε επιστολή προς βουλευτές, σημειώνει ότι «το νοσοκομείο διατρέχει άμεσα τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας του συνολικά ή τουλάχιστον κάποιων τμημάτων και υπηρεσιών του». Οπως αναφέρει υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση σε τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ ελλείψεις εντοπίζονται σε καρδιολογία, αιματολογία, ορθοπεδική και οφθαλμολογία. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο νοσοκομείο Πύργου

Η Ενωση Γιατρών Nοσοκομείου Πύργου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η παθολογική κλινική λόγω έλλειψης γιατρών παραμένει χωρίς εφημερεύοντα ειδικευμένο επτά τουλάχιστον ημέρες τον μήνα. Στην καρδιολογική κλινική έχουν μείνει μόνο δύο ειδικευμένοι καρδιολόγοι και ένας στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, οπότε οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται από καρδιολόγους της Πάτρας. Ο μοναδικός δημόσιος αξονικός τομογράφος του νομού δεν μπορεί να λειτουργεί καθημερινά και ο μοναδικός δημόσιος μαστογράφος του νομού παραμένει αχρησιμοποίητος λόγω ελλείψεως γιατρού.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά λόγω των χρεών των νοσοκομείων στους προμηθευτές. Η «ανάσα» που επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθευτών, χαρακτηρίζεται «σταγόνα στον ωκεανό». Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά μόνο για εφέτος στο ΕΣΥ περίπου 1,5 δισ. ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις ασφαλισμένων και σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις 70 εκατ. ευρώ από αυτές τις οφειλές.

Skai.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου